Pripojením sa ku Kjótskemu protokolu Ukrajina vyhrala ekologický „jackpot“, Japonsko jej totiž ako prejav vďaky za ochotu správať sa zodpovedne a ekologicky darovalo až 2203 hybridných automobilov. Šlo konkrétne o 1568 pokrokových Priusov od Toyoty a 635 kusov hybridných SUV Mitsubishi Outlander.

Hybridná Toyota Prius ukrajinským policajtom veľmi nesadla. Veľa ich skončilo pri dopravných nehodách počas ostrej služby.

Chýbajú podrobnosti, najčastejší dôvod sú nehody a poruchy

Po veľkolepom prevzatí 2203 kusov hybridných áut boli všetky hneď začlenené do aktívnej služby, kde sa podieľali na dennom hliadkovaní a vykonávaní potrebnej operatívy. Zaujímavé pritom je, že len po 4 rokoch služby je už viac ako polovica z nich mimo služby. Ukrajinská strana neuvádza presné dôvody zlyhania. Známe je, že sa na autách objavili viaceré poruchy a vznikli viaceré havárie, pre ktoré ich nie je možné a rentabilné ďalej prevádzkovať. Je možné, že okrem dopravných nehôd zlyhali mechanicky alebo „odišla“ ich elektronika. Pohľadom na známe skutočnosti však nie je štvorročná životnosť policajných áut v „prvej línii“ výnimočne krátka, no ani veľmi dlhá. Naši policajti by vedeli rozprávať...

Napriek tomu je však ich definitívne vyradenie prekvapujúce, obyčajne sa totiž vyslúžilé autá presunú za front a slúžia ako povoz pre administratívnych pracovníkov. Že to nie je prípad týchto áut, potvrdzuje aj nové výberové konanie, ktoré muselo ukrajinské ministerstvo vnútra riešiť narýchlo. Obstarali 1200 nových vozidiel, tentoraz už všetky s konvenčnými motormi.

Neosvedčila sa ani hybridná technika SUV Mitsubishi Outlander.

Výber nových služobných áut rozhodne hlavne cena. A tu hybridy nemajú šancu...

Nie je tajomstvom, že výrazné zastúpenie medzi policajnými autami má česká Škoda Rapid, ktorú mladoboleslavská fabrika produkuje priamo na Ukrajine. Podľa miestnych médií sa do výberového finále prebojovali aj Dacie, najmä praktický model Dokker, ďalších 500 kusov techniky, zatiaľ neznámeho pôvodu, Ukrajina vyberie aj tento rok. Jedno je však isté, o autá s hybridnými pohonmi už nepôjde.