200 km/h bez pásov

Od skorých povojnových začiatkov, kde trate na letiskách neboli lemované ničím iným ako balíkmi slamy a fotografmi. V tom čase piloti nemali ani pásy a napriek tomu bojovali v rýchlostiach viac ako 200 km/h nielen o víťazstvá, ale aj o holý život. Práve život pilotov sa ocitol na omnoho tenšej hranici v 70-tych rokoch, kedy monoposty začali vďaka objaveniu aerodynamických krídel závratne zvyšovať tempo, ale bezpečnosť ostávala na mizernej úrovni. Týmto časom dominoval Emerson Fittipaldi, James Hunt a nesmrteľný Niki Lauda, ktorý takmer uhorel za živa.

Rivalita v koreňoch športu

80-te roky priniesli turbo éru a nástup dvojice, ktorá sa zapísala do dejín. Reč je o Ayrtonovi Sennovi a Alainovi Prostovi. Obaja sa stretli v dominantnom McLarene a na konci desaťročia sa ich interný súboj o titul majstra sveta vyhrotil do takých výšin, že obaja sa boli schopní cielene zostreliť z trate. V 90-tych rokoch medzi sebou zas bojovali Mika Hakkinen a najúspešnejší jazdec histórie, Michael Schumacher. Ten za svoju nesmierne bohatú kariéru pozbieral až 7 majstrovských titulov. Tento rekord sa zdal dlho neprekonateľný, ale to sa môže zmeniť.

Krátko po zrážke pri VC Japonska, ktorá rozhodla o majstrovi sveta roku 1989. Alain Prost opúšťa svoj monopost, zatiaľ čo sa Senna vracia do pretekov. Preteky neskôr vyhral, ale za skrátenie šikany bol diskvalifikovaný.

Od nástupu hybridnej éry zažíva Lewis Hamilton životnú formu a od Schumachera ho už delia “iba” dva tituly. Jeho najväčší sok je Sebastian Vettel, ktorý s Red Bullom získal 4 tituly a už tretí rok sa zúfalo snaží o titul pre Ferrari. To sa mu však nemusí podariť.

Mladý Charles Leclerc v Bahrajne jasne ukázal, že má rýchlosť aj vyspelosť na to, byť majstrom sveta. Ak sa Ferrari vyvaruje chybám, môžeme vidieť boj medzi novou a starou školou. Je totiž zjavné, že Lewis Hamilton má o “zábavu” postarané. F1 je kráľovnou napriek všetkým komentárom o tom, že je zlá a nudná. Má najväčšie mediálne pokrytie a aj keď napríklad DTM alebo WEC ponúka lepšie preteky, človek, ktorý sa nevyzná, nebude vedieť, čo splietate. F1 je cirkus, ktorý tu hádam s nami bude ďalších 1000 pretekov.

Foto: idependent.co.com, formula1.com