Ale k veci. TOPSPEED.sk sa politike venovať nemieni. Ale výstavbe ciest sa venujeme často, kriticky a sme z nej dlhodobo smutní. To, čo si prečítate nižšie, vás ani v najmenšom nepoteší a v súčasnom stave nedá veľké nádeje, dôveru či optimizmus v túto krajinu. Prosto, na Slovensku je to tak! Lebo vyvoleným to vyhovuje!

Čo sa vlastne stalo, respektíve deje? Ako informovali viaceré veľké médiá ako aktuality.sk a zoznam.sk, kauza problematickej výstavby D4R7 naberá na obrátkach. Dnes polícia SR vykonala na území Bratislavy a v jej okolí veľkú akciu. Policajné komando navštívilo podnikateľov, ktorí stavajú diaľničný obchvat Bratislavy. Aktuálne najväčší stavebný projekt v Európe.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

V čom je problém?

O problémoch s výstavbou D4R7 sa hovorí dlho. Situácia na stavbe je vraj neúnosná. Podozrenia, že ako podklad pod bratislavský diaľničný obchvat využívajú kontaminovanú zeminu zo skládok, sa potvrdili.

Kto to má na starosti? Napríklad aj známy odpadkový kráľ Michal Grebeči. Je za viacerými firmami, ktoré majú na svedomí nelegálne skládky a ich vývoz. Ďalším má byť zástupca konzorcia, ktoré výstavbu diaľnice realizuje. Polícia mala zadržať aj manažéra D4R7 Construction, s. r. o., Javiera H. Za výstavbu D4R7 je oficiálne zodpovedné konzorcium zo Španielska a Rakúska.

Policajti zamierili aj na jednu zo skládok, z ktorej sa má kontaminovaná zemina dovážať pod D4R7. Ide o kopec na konci bratislavskej Petržalky (v časti bytovej výstavby Slnečnice), ktorý už nejaký čas rozoberajú. Na mieste by mala pokračovať výstavba bytových domov. Skládka je starou environmentálnou záťažou, plnou prevažne stavebného odpadu. Pochádza ešte z hlbokej totality, keď tu navozili zbúrané domy starej Petržalky pred výstavbou sídliska.

Prvé trestné stíhanie v súvislosti s obchvatom bolo začaté ešte v lete. Ide o trestné stíhanie vo veci neoprávneného nakladania s odpadmi. V novembri sa k tomu pridalo ďalšie. “Vyšetrovateľ národnej jednotky finančnej polície začal dňa 08. 11. 2018 trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a iných,” potvrdila polícia.

Hrozí zastavenie výstavby D4/R7!

Po dnešnej razii majú pridať aj trestný čin všeobecného ohrozenia. Podložie pod D4R7 nespĺňa bezpečnostné kritéria. Na niektorých miestach má byť pôda kontaminovaná a podmočená. V prípade, že na tom podloží diaľnicu dokončia, môže pri záťaži dôjsť k jej prepadnutiu. V hre je teda úplne prerušenie výstavby. Na nebezpečných úsekoch bude potrebné urobiť výkopy a následne navoziť novú zeminu. To spôsobí nielen predĺženie výstavby, ale aj predraženie. Pôvodný termín ukončenia je už budúci rok.

foto: D4R7.com