Pripravili sme krátky prehľad kolies, ktoré v tvaroch nesú nezameniteľný podpis automobiliek.  Páčia sa vám?

Ako prvé tu máme disky Alfa Romeo Giulietta. Kruhy vychádzajúce zo znaku Alfy akoby rozťahovali pneumatiku. Disk tak vyzerá opticky väčší. Aj dizajnéri Bentley sa pokúsili čo najlepšie zachytiť ducha automobilky v diskoch. A myslím, že úspešne. Cítiť z nich suverenitu a noblesu. Zároveň sú však patrične decentné. Prvú trojicu uzatvárajú disky z konceptu elektrického športiaku Citroen Survolt.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Punto Evo je malé hravé auto. Možno práve preto autor dizajnu týchto kolies hľadal inšpiráciu v hre. Našiel ju vo futbale. Alebo vidíte v kolesách niečo iné, než futbalovú loptu? Honda NSX je drsné a dynamické auto. Lúče diskov týchto kolies mali byť podľa mňa orientované naopak. Krásne veľké pazúre akoby trhali asfalt...to by bola paráda. Aerodynamika diskov však dostala prednosť. Disky konceptu Chevrolet Miray pôsobia trochu chaoticky, no na druhej strane sú dostatočne originálne na to, aby boli v našom zozname.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Poznáte tieto disky od Land Roveru? Použili ich na koncepte DC100. Nie sú vôbec podľa môjho gusta. Prídu mi, akoby im niečo v strede chýbalo. Určite však majú svojich fanúšikov. Alu disky od Mercedesu pôsobia ladne a aerodynamicky. Ako väčšina áut z produkcie značky. Kolesá superšportu Porsche 918 Spyder nie sú na prvý dojem po dizajnovej stránke ničím výnimočné. Ak sa však pozriete lepšie, svoj účel plnia geniálne. Vyzerajú ľahko a dynamicky a zároveň dávajú možnosť vyniknúť zeleným strmeňom bŕzd.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Kolesá Seatu Leon podčiarkujú športový nádych auta a svojimi ostrými líniami priamo nadväzujú na dizajn karosérie, aj interiéru. Aj dizajnéri škodovky vedia urobiť pekné a zaujímavé disky. Neukázali to len na Octavii RS230, ale aj na koncepte dnešného Rapidu – Mission L. Disky Subaru WRX  pôsobia umiernenejšie, než zvyšok auta. To však neznamená, že nestoja za pohľad. Lesklý motív má údajne zvýrazniť dominanciu auta na ceste.

Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Tesla v oblasti dizajnu kolies stavila na jednoduchosť. Veď predsa z radu obyčajných áut vytŕča už dosť. Navyše k manažérskemu modelu S  by sa divoké disky ani nehodili. Alu disky konceptu FT 1 od Toyoty vyzerajú dravo a dynamicky. Prospieva najmä farebný kontrast čiernej s červenou karosériou. Svoje miesto vo výbere našlo aj Volvo. Jeho zliatinové disky deklarujú filozofiu vznešenosti a elegancie.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Zdroj: aaaalu.cz