15-ročnú dominanciu Sébastienov vo svete WRC prerušil až minulý rok Ott Tänak. Uplynul však len jeden rok a meno Sébastien je opäť na najvyššom stupienku. Je to tak. Sébastien Ogier je už 7-násobný majster sveta! Tento titul sa však trochu líši od tých predošlých. Do posledných pretekov sezóny totiž nenastupoval z pozície lídra celkového poradia. Ním bol totiž Elfyn Evans, ktorý mal azda životnú sezónu. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Tímových kolegov Ogiera a Evansa delilo pred posledným podujatím 14 bodov. Favoritom na zisk titulu tak bol jednoznačne druhý menovaný. Išlo by o jeho premiérový zápis. Avšak nikdy nemožno dopredu odpisovať (vtedy) 6-násobného šampióna. Na Rally Monza totiž panovali doslova Monte-Carlo podmienky. Viaceré asfaltové rýchlostné skúšky pokryla vrstva snehu, a tak boli veľmi zradné. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Osudná SS11

Svoje by o tom vedel povedať aj Elfyn Evans. Až do jedenástej rýchlostky to s jeho titulom vyzeralo veľmi nádejne. Ogier síce viedol, no Evans sa nachádzal na tretej priečke, čo by mu zabezpečilo dostatok bodov na titul, aj keď by Sébastien vyhral poslednú skúšku (Powerstage), za ktorú možno získať až 5 dodatočných bodov. Avšak prišla SS11. V pravotočivej zákrute Elfyna nachytal ľad a svoje šance doslova zahodil do priekopy. Posádke sa našťastie nič nestalo, avšak Evansovi bolo okamžite jasné, že boj o titul už nemá vo svojich rukách. Musel sa spoliehať len na chybu Ogiera, avšak veľmi športovo ho pred jemu osudnou zákrutou varoval, aby spomalil a vyhol sa tak potenciálnej nehode. Za toto gesto si, myslím, patrí Elfynovi veľký obdiv. 

Prognózy sa v sekunde zmenili. Sébastiena Ogiera mohol o titul obrať len sám Ogier. Avšak nestalo sa. Francúz naplno zúžitkoval svoje bohaté skúsenosti a svoj Yaris WRC doviedol do cieľa, dokonca na prvom mieste. Elfyn si síce pripísal 3 bonusové body za 3. miesto na Powerstage avšak tie nestačili na Ogierov 25-bodový prídel. Sébeastien Ogier zažil jeden zo svojich najťažších a možno aj najnapínavejší boj o titul. Opäť to však dokázal a právom získal už 7. korunu kráľa svetovej rally. Titul dokázal vybojovať už v treťom rôznom aute (4x VW Polo, 2x Ford Fiesta, 1x Toyota Yaris) a či ho máte radi alebo nie, musíte ho rešpektovať. Je to skrátka fenomén a so siedmymi titulmi a 49 víťazstvami aj druhý najúspešnejší rally jazdec histórie. 

Sébastien Ogier tak za svojim krajanom a menovcom, legendárnym Sébastienom Loebom, zaostáva už len o dva tituly. Ogier ale oznámil, že sezóna 2020 bude jeho poslednou. Zhruba pred mesiacom však svoje rozhodnutie zmenil a s Toyotou podpísal zmluvu aj na rok 2021. Ak by sa mu podarilo získať 8. titul, dovolím si tvrdiť, že by neodolal pokušeniu dorovnať Loeba a opäť by posunul svoj odchod do dôchodku :)

POKÚSI SA OGIER DOROVNAŤ 9 LOEBOVÝCH TITULOV?
  • Áno, skúsi to. ( 90% )

     

  • Nie, po 2021 skončí. ( 10% )

     

Odpovedalo 42 ľudí