„Výskumy ukázali, že nečistená klimatizácia môže byť zdrojom vážnych ochorení. Celková pravidelná dezinfekcia automobilu výrazne prispieva k lepšiemu komfortu jazdy. V aute sa bežne nachádzajú nebezpečné mikróby a baktérie, ktoré môžu vyvolávať napríklad nepríjemné črevné problémy,“  vysvetľuje prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO, Petr Vaněček. Až 3/5 motoristov v aute pravidelne konzumujú jedlo a nápoje. Nedojedené zbytky jedál, roztrúsené omrvinky alebo vyliate nápoje sa potom stávajú živnou pôdou pre rôzne druhy plesní a baktérií. Niektorí ľudia si v aute doslova zriadia odpadkový kôš v priestore pod sedadlom. Samostatnou kapitolou sú štvornohí maznáčikovia, ktorí sú vo vozidle prevážaní. Výsledkom je, že v interiéri automobilu sa spúšťajú hnilobné procesy a zo zárodkov sa množia baktérie, ktoré môžu výrazne ovplyvniť zdravie cestujúcich.

Detailné čistenie vždy odhalí omrvinky  a iné zvyšky jedla pod sedadlom, medzi sedačkami či na iných ťažko dostupných miestach. Tak, ako aj svoju domácnosť udržiavame pravidelne čistú a staráme sa o poriadok, aj vnútorný priestor nášho vozidla by mal byť pravidelne čistený a dezinfikovaný. Nestačí len povysávať raz za 3 mesiace a nie je dobré ani šetriť na tepovaní a odbornom vyčistení autosedačiek, najmä pokiaľ vozíte často deti. Je nutné auto pravidelne zbaviť nečistôt a dbať aj na funkčnosť a nezávadnosť klimatizácie, z ktorej vzduch posádka dýcha.

Ako si udržať v aute poriadok?

Používajte na odpadky igelitové vrecko, nehádže odpadky na podlahu. Občas pretrite volant, kľučky dverí a riadiacu páku dezinfekčnými utierkami. Ak sa stane, že v aute rozlejete sladký nápoj, použite čo najskôr na vyčistenie čistú vodu a povrch vysušte. Pri jedení používajte servítku, aby ste minimalizovali množstvo omrviniek všade okolo. Auto pravidelne vysávajte. Je veľmi dôležité meniť kabínové / peľové filtre aspoň každé dva roky, ak auto nepoužívate denne. Ak áno, tak vždy ideálne na jar. Rovnako je veľmi odporúčané absolvovať dezinfekciu klimatizácie ionizátorom. A špeciálne teraz, keď ste doma a máte toľko času, vydezinfikujte vhodnými prípravkami všetky kontaktné plochy v aute - volant, dvere, prístrojovú dosku, sedadlá, odkladacie priestory...