Dôkaz pre policajtov aj poisťovňu

Videozaznám diania pred vozidlom poslúži ako dôkazový materiál či už pre políciu alebo poisťovňu, a to najmä v prípade nehôd a škodových udalostí.

Ak sa napríklad jednotliví aktéri nezhodnú na vinníkovi, viac svetla do vyšetrovania môže vniesť práve autokamera známa aj ako „dashcam“ na základe jej anglického pomenovania.

Mnohí vodiči, ktorí jazdia autom často, si zaobstarávajú samostatné zariadenia schopné zhotovovať videozáznam. Tieto majú často aj rozličné pokročilé funkcie. V prípade, že v aute trávite málo času, prípadne nemáte peniaze nazvyš, alebo do daného zariadenia nemáte dôvod nič investovať, poslúži alternatívne riešenie. Dostupné je dokonca zadarmo.

Postačí, ak na kameru do auta premeníte starší, alebo aj aktuálny smartfón. Existujú rozličné aplikácie ponúkajúce takú funkcionalitu. Jednou z nich je aplikácia Smart Dash Cam, ktorá je dostupná pre operačné systémy Android (Google) a iOS (Apple).

V základnej bezplatnej verzii vám bude aplikácia zobrazovať reklamu. Tej sa dá zbaviť tak, že zaplatíte 1,99 eura mesačne, 4,89 eura za 3 mesiace alebo 9,99 eura za rok. Takéto ceny boli ponuknuté pri testovaní aplikácie vo verzii pre Android.

Aplikáciu si môžete prispôsobiť prostredníctvom rôznych nastavení: meniť sa dá napríklad kvalita či dĺžka záznamu, ale napríklad aj meranie a zobrazovanie rýchlosti vozidla. Zaujala nás aj funkcia, ktorá sa má postarať o detekciu nehody či škodovej udalosti a za takýchto okolností automaticky uloží video, aby ste oň neprišli.