V marci uplynú tri roky od odhalenia konceptu Alfa Romeo Tonale, ktorý debutoval na doteraz poslednom ženevskom autosalóne. Na jeseň roka 2019 prebehli internetom fotografie pravdepodobne zachytávajúce produkčný exemplár. Už čoskoro sa dozvieme, či šlo skutočne o finálny model. Taliani totiž ohlásili jeho oficiálnu premiéru.

Debut kompaktného SUV, ktoré sa v portfóliu značky zaradí pod typ Stelvio, sa odohrá 8. februára. Teda o necelé dva týždne. Tonale príde v sériovej verzii s odkazom, že metamorfóza sa začína. Je tým myslený postupný prechod na elektrický pohon. Ako sme sa vlani dozvedeli, od roku 2027 nebude Alfa Romeo viac ponúkať spaľovacie motory.

Dostať môže pohon modelu Compass 4xe

Na príchod prvého elektromobilu značky si ešte musíme počkať. Pravdepodobne ním bude práve Tonale, najprv však príde popri konvenčných verziách ako plug-in hybrid. Vo veľkej miere pritom siahne po zdrojoch koncernu Stellantis. Alfa má využiť podobnú techniku ako Jeep Compass a nie je vylúčené, že prevezme jeho elektrifikovaný pohon.

Ak sa predpoklady potvrdia, pod kapotou hybridnej verzie SUV talianskej značky môžeme čakať 1,3-litrový benzínový štvorvalec doplnený šesťstupňovým automatom. V prípade amerického modelu poháňa predné kolesá. Zadné má na starosti elektromotor, Compass 4xe je teda štvorkolka. Rovnaké riešenie s výkonom 140 kW (190 k) alebo 177 kW (240 k) pravdepodobne bude mať aj Alfa Romeo Tonale.

Zdroj: Alfa Romeo