Oficiálne samozrejme nevieme nič. Veta „Pripravte sa, čoskoro príde ďalšia éra Alpine!“, ktorú Francúzi zverejnili na Instagrame a ďalších sociálnych sieťach, je logicky len udička, ako navnadiť svojich priaznivcov na chystanú novinku.

Z reakcií pod krátkym videom a prvými zatmavenými obrazovými upútavkami je navyše zrejmé, že z elektrickej budúcnosti zďaleka nie sú všetci len odvarení. Za všetky tieto hlasy môžeme spomenúť jeden, ktorý tvrdí: „Dajte do toho jedna-osmičku TCe, spojte ju s manuálom a kúpim si dve. Nie je správne, že bude elektrický.“

Pochopiteľne podobné výkriky sú v tejto chvíli v podstate už zbytočné. Renault i jeho športová divízia Alpine už dávno oznámili, že ich budúcnosťou sú len elektromobily a koncept A290_β pomerne presne naznačuje, akých konkrétne.

A290 by podľa všetkého mala byť ostrou verziou v súčasnosti vyvíjaného batériového hatchbacku Renault 5 EV. O ňom už vieme, že využije novú aliančnú platformu CMF-B EV s pohonom predných kolies, ale zároveň viacprvkovú zadnú nápravu.

Motor z Megane E-Tech

Zo siluety je zrejmé, že sa na karosérii objaví niekoľko spojlerov, a ak sú predchádzajúce neoficiálne správy presné, A290 by mala byť poháňaná elektromotorom z Renaultu Megane E-Tech, ktorý má maximálny výkon 220 koní a najvyšší krútiaci moment 300 newtonmetrov od 100 do 4714 otáčok za minútu.

Až 1,7 tony vážiacemu crossoveru dovoľuje táto jednotka zrýchliť z miesta na stovku za 7,5 sekundy a jazdiť rýchlosťou 160 km/h, menší a ľahší hatchback by ale mal mať lepšie dynamické parametre. Mimochodom A290, ktorá bude mať svetovú premiéru 9. mája, je prvým chystaným vozidlom, ktorý by mal zo značky Alpine urobiť veľkosériového výrobcu áut. Ďalším je crossover GT X-Over a chystaný nástupca A110.

zdroj: Alpine