Renault počas minulej dekády vzkriesil kedysi slávnu značku Alpine. Jej meno prepožičal viacerým pretekárskym tímom, stajňu Formuly 1 nevyjímajúc. Okrem toho sa pod touto vlajkou dostalo na trh excelentné športové kupé A110 odkazujúce menom i dizajnom na vôbec najslávnejší produkt firmy. 

Napriek minulosti voňajúcej benzínom a pneumatikami má táto dcéra francúzskeho výrobcu byť onedlho čisto elektrická. Ponúknuť chce trojicu modelov. Alpine svoje budúce portfólio naznačil vlani v lete, neskôr potvrdil plány na uvedenie výkonnej verzie znovuzrodeného hatchbacku R5 s retro dizajnom a batériovým pohonom. V predaji sa objaví počas roka 2024.

Platforma CMF-EV a pohon všetkých kolies

Druhým členom rodiny sa stane model GT X-Over. Jeho prívlastok možno čítať ako crossover, čo jasne naznačuje identitu vozidla. Pôjde o elektrické SUV s klesajúcou strešnou líniou imitujúcou kupé. Do výroby pôjde podľa súčasného plánu v roku 2025, pričom montovať sa bude v Dieppe. Tamojšia fabrika prejde veľkou transformáciou.

Alpine GT X-Over bude stáť na platforme CMF-EV, ktorú využíva aj vlani predstavený Renault Mégane E-Tech Electric. Od neho údakjne prevezme predný elektromotor dosahujúci výkon 160 kW (218 k) a krútiaci moment 300 Nm. Alpine však bude štvorkolka, vzadu sa pravdepodobne objaví ešte silnejší agregát. Šéf konštruktérov Gilles le Borgne označil riešenie zadnej časti pohonu za veľké prekvapenie.

Zdroj: Autocar