Nestalo sa prvý raz, čo sme sa tento rok stali svedkami zvratu. Áno, hovoríme o cenách tankovania, ktoré pôvodne smerovali k 2 eurám za liter, no zakrátko spadli citeľne nadol. Ak sa pýtate prečo, analytici hneď ponúkajú aj vysvetlenie. „Ovplyvňujú to 2 hlavné faktory, silnejšie euro a lacnejšia ropa Ural. K tomu lacnejší plyn a elektrina, na výrobu palív,“ ozrejmili Dáta bez pátosu v analytickom príspevku na Facebooku. Ceny na čerpacích staniciach neklesajú len na Slovensku, ale tento trend badať naprieč celým regiónom.

Analytici pripomínajú, že cena ruskej ropy, ktorá je pre slovenských motoristov aj naďalej dôležitá, sa nachádza na tohtoročnom minime. Minulý rok končila na hodnote 77 amerických dolárov za barel a rok 2022 začala okolo úrovne 81 za jeden barel. „Maximum bolo 98 dolárov, ale v apríli spadla na 71 dolárov za barel a teraz sme konečne na minime v tomto roku: pod 67 dolárov za barel,“ uviedli Dáta bez pátosu s dôrazom na to, že ide o týždenné priemerné ceny. Tie vylučujú špičky a minimá, ktoré trvajú na trhu extrémne krátky čas. V preklade to znamená, že neodzrkadľujú vierohodne celkový vývoj dôležitý pre motoristov.

Pokiaľ ide o ceny benzínu, odborníci hodnotia, že „z maxima 1,95 sme dole o 34 centov, na 50 litrovej nádrži to robí skoro 20 eur“. Nafta sa zo špičky 1,95 eur za liter dostala nižšie už o 20 centov.

Benzín vs. nafta: Súboj pokračuje

Rozdiel medzi cenou benzínu a dieselu pretrváva aj naďalej, a to v neprospech dieselu. „Dnes je na Slovensku 13 centov,“ dodávajú Dáta bez pátosu. Analytici očakávajú, že tento rozdiel pretrvá aj do budúcna, no bude sa vraj zmenšovať, čomu napovedá i dianie z posledných týždňov.

Znižovanie ceny ropy na trhu samozrejme neteší jej dodávateľov. V prípade Ruska práve ropa tvorí zásadný zdroj príjmu rozpočtu. Pri niektorých ložiskách sa pri dnešných cenách môže stať, že ťažba ropy sa už nákladovo nemusí oplatiť. „Odhady nákladov na ťažbu ropy sa pohybujú podľa miesta a druhu ložiska od 22 do 65 dolárov za barel. U niektorých ložísk je zisk (predaj mínus náklady) pri dnešnej cene 65 až 70 dolárov minimálny,“ uzatvárajú Dáta bez pátosu.

Zdroj: Dáta bez pátosu