Systém zdieľania aktuálnych dopravných informácií má Here spustiť v Európe v prvej polovici roka 2017.

Automobily BMW, Audi a Mercedes tak budú medzi sebou zdieľať dáta o aktuálnej situácii na ceste. Toto je ukážkou, že aj najväčší konkurenti dokážu občas spolupracovať. V budúcnosti by sa mali do projektu zapojiť aj ďalšie automobilky. Vodiči využívajúci navigáciu tak môžu vedieť dlho dopredu o zápchach, nehodách, obmedzeniach a prekážkach na ceste. Vodiči sa budú môcť medzi sebou podeliť o informáciách o hmle alebo poľadovici. Navigácia Here tak bude fungovať podobne ako navigácia Waze, ktorá je však výhradne na mobilných zariadeniach. Zatiaľ nie je známe, či bude Here brať informácie o stave na ceste len z automobilov alebo aj z mobilných telefónov. Pokiaľ je automobil vybavený kamerou, tak do siete dokonca nahrá záznam z aktuálnej situácie.

Systém spustia v roku 2017

Systém zdieľania aktuálnych dopravných informácií má Here spustiť v Európe v prvej polovici roka 2017. V dobe spustenia začnú komunikovať medzi sebou stovky tisíc automobilov. Do konca roku 2018 počíta spoločnosť s viac ako miliónom zapojených vozidiel.


„Máte konkurenčné značky, ktoré zbierajú dáta spoločne, aby vytvorili unikátnu službu. Toto nebolo predtým možné,“ povedal Bruno Bourguet, obchodný šéf, Here. Automobily posielajú do siete údaje získané z bŕzd, stieračov, svetiel, GPS, kamier a senzorov. Následne sú automaticky vytvorené upozornenia pre vodičov prechádzajúcich rovnakým úsekom.

Here bude zbierať a zdieľať dáta o premávke

Automobily posielajú do siete údaje získané z bŕzd, stieračov, svetiel, GPS, kamier a senzorov. Následne sú automaticky vytvorené upozornenia pre vodičov prechádzajúcich rovnakým úsekom.

Zbieranie dát z obrovského množstva vozidiel dáva spoločnosti Here obrovskú výhodu oproti konkurencii. Konkurenti v podobe Google, Apple, Tesla a TomTom majú prístup k omnoho menšiemu množstvu dát. Neskôr chce však Here poskytovať dáta aj iným navigáciám, ktoré budú tiež zbierať údaje z jazdy.


Zbieranie a výmena dát dnes prispieva k bezpečnosti premávky. No v blízkej budúcnosti bude s príchodom autonómnych áut výmena informácií ešte dôležitejšia.


Zdroj: europe.autonews