Tradičné a kedysi nedotknuteľné mená postupne menia svoj štatút. Automobilky sa totiž neštítia použiť ich kvôli renomé pre crossovery, SUV či vozidlá s elektrickým pohonom. Na mysli máme nielen Ford Mustang, Puma či Mitsubishi Eclipse, ale po novom aj Nissan Skyline. Japonský magazín Best Car totiž prišiel s informáciou, že automobilka pripravuje s týmto označením SUV a navyše plne elektrické. 

Skyline na baterky?

Ak vás trochu zaujíma história, určite nemáte meno Skyline spojené len s filmom Rýchlo a Zbesilo, v ktorom Paul Walker jazdí v striebornej R34. Tento model a série jeho predchodcov (od ALSI-1, S50/54, KGC10, až po R33), patria k zlatému fondu menej známych japonských športových modelov.

Časy sa ale rýchlo menia a automobilka je podľa všetkého pripravená nalepiť slávnu menovku na elektrické SUV. Stať by sa tak malo už v roku 2025.

Nissan Skyline GT-R z Rýchlo a Zbesilo.

Ako by mohol vyzerať nový Skyline podľa magazínu Best Car. 

Zdroj uvádza, že v rokoch 2016 až 2022 existovalo hneď niekoľko plánov na oživenie sedanu, no nakoniec sa Japonci rozhodli zmeniť štýl, vytvoriť SUV a úplne nahradiť spaľovací agregát elektromotorom. Súčasná trinásta generácia športového modelu sa bude predávať ešte dva roky a jej nástupca (možno hybrid) pôjde vlastnou cestou. Súčasne s ním má ale doraziť i spomínané SUV, ktoré by malo vychádzať z modelu Ariya a jeho úloha má byť rovnaká, akú plní Mustang Mach-E vedľa klasického Mustangu. Kanibalizuje na mene a snaží sa z neho vytrieskať nejaký ďalší zisk

Mimochodom, nie je to prvýkrát, čo sa Nissan rozhodol zahrávať s menom Skyline. Automobilka už v roku 2009 predstavila pod týmto názvom crossover, ktorý vychádzal z Infiniti EX37. Nové SUV by malo byť podľa Best Car dostupné aj na americkom trhu a dostať dvojicu elektromotorov (teda pohon 4x4) s výkonom okolo 450 koní, pričom šprint z nuly na sto by malo zvládnuť pod 5 sekúnd. Stále však budeme musieť počkať na oficiálne stanovisko vedenia Nissanu.   

Zdroj: Best Car