Podľa výsledkov prieskumu až tretina respondentov obmedzila jazdu autom, aby ušetrila. Ďalších takmer 6 % opýtaných presedlalo čiastočne alebo úplne na vlaky a autobusy. Najmenej sa podľa prieskumu stúpajúce ceny pohonných hmôt dotkli obyvateľov Bratislavského kraja. Až 45 % respondentov povedalo, že sa svoje návyky pri používaní automobilu nezmenilo.

Ako vás osobne a vašu domácnosť ovplyvnili vyššie ceny pohonných hmôt? Prieskum realizovala telefonicky agentúra AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ v období 7.6.2022 – 10.6.2022 na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov.

Hľadajú v zahraničí

Aktuálne sa cena 95-oktánového benzínu aj nafty pohybuje okolo 1,9 eura. Túto situáciu niektorí obyvatelia príhraničných oblastí riešia aj nákupom pohonných hmôt u našich susedov. Podľa prieskumu ja takých najviac v Nitrianskom kraji, kde až 13 % respondentov povedalo, že tankuje za hranicami, kde je lacnejšie. Podobne to vyzerá aj v Banskobystrickom kraji. Južné časti oboch regiónov susedia s Maďarskom, ktoré zastropovalo cenu benzínu zhruba na 1,2 eura. Hromadné tankovanie v Maďarsku v čase prieskumu ešte bolo možné.

Ako vás osobne a vašu domácnosť ovplyvnili vyššie ceny pohonných hmôt?

Ako ceny PHM vnímajú voliči strán?

Za lacnejším benzínom cestujú za hranice najčastejšie voliči Republiky. V skupine voličov KDH a SaS je najviac tých, ktorí svoje správanie nemuseli obmedzovať. Najväčšia skupina tých, ktorí sa jazdenie rozhodli obmedziť, sa tiež hlási k SaS. Napriek tomu, čo odznelo v prieskume, ešte v máji Slovnaft tvrdil, že spotreba pohonných hmôt neklesla. Dial sa presný opak, podľa hovorcu spoločnosti Antona Molnára dopyt mierne stúpol. Veľká časť spotrebiteľov si počas niekoľkých lockdownov nasporila dostatok peňazí, a preto teraz po uvoľnení majú z čoho míňať, tvrdil. „To, že Slováci neprestúpili do hromadných dopravných prostriedkov, súvisí aj s celkovou mobilitou. Je to istý prejav životného štýlu a slobodného pohybu,“ dodal Molnár.

zdroj: aktuality.sk

ZMENILI STE JAZDNÉ NÁVYKY PRE DRAHÉ PHM?
  • Nie, musím jazdiť a nemám na výber ( 18% )

     

  • Nie, cena phm ma ešte netrápi ( 23% )

     

  • Nie, ale už jazdenie v II. polroku obmedzím ( 3% )

     

  • Áno, jazdím mierne menej ( 42% )

     

  • Áno a zásadne, tie ceny sú likvidačné ( 14% )

     

Odpovedalo 95 ľudí