Nová funkcia bude označená ako BMW Personal Pilot L3 a v určitých situáciách zbaví vodiča nutnosti riadiť a ovládať rýchlosť vozidla. Do nových sedmičiek si ju budete môcť objednať od tohto decembra, aby sa do výroby dostala v marci budúceho roka. Treba ešte dodať, že z určitého dôvodu budú z tohto celého vylúčené verzie i7 eDrive50 a i7 M70 xDrive.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Doteraz funkčná verzia autonómnej jazdy na úrovni 2 sa v BMW radu 5 volá BMW Highway Assistant a rozdiel v porovnaní s vyšším „levelom“ je v tom, že pri nižšej úrovni musí byť vodič pripravený okamžite konať a stále pozerať dopredu. To už pri úrovni 3 nemusí (aspoň nie to druhé, okamžite konať pri nepredvídateľnej situácii musí vždy zo zákona on sám), preto aj funkcia funguje do rýchlosti 60 km/h, teda ideálne pri diaľničných kolónach. Vtedy si môže vodič prečítať email, telefonovať a to bez ohľadu na to, či pozerá na premávku pred sebou. Vozidlo by malo všetky jazdné režimy zvládnuť samo.

Toto bude neklamný znak, že máte pred sebou sedmičku s novou funkciou.

Už aj lidar

Nová služba nebude k dispozícii všade a za rovnakých okolností, musí sa vám najprv na displeji zobraziť kontrolka zobrazujúca, že si BMW Personal Pilot L3 môžete zapnúť. Mapa s presnými trasami sa neustále ladí s určovaním polohy GPS a spolupracuje s 360-stupňovou kamerou. Okrem toho sú vo vozidle aj ultrazvukové a radarové senzory a lidar. Systém vďaka tomu pracuje aj v noci. Je nutné ale dodať, že novinka je k dispozícii len so službami Connected Drive, ktoré platia dva roky a musíte ich pravidelne obnovovať. A cena? BMW vám novinku ponúkne len v Nemecku za 6000 eur. Málo, veľa?

zdroj: BMW