Problém budú mať najmä ľudia, ktorí kúpu auta odkladali v nádeji, že ceny začnú čoskoro opäť klesať. „Automobilový sektor je jedným z mála segmentov, ktorý v adventnom období neponúka zákazníkom lepšie ceny. Nemôžeme dúfať ani v skutočné zľavy na jazdené vozidlá, ktoré od prvého januára "zostarnú o rok". Naopak. Automobilov bude ešte menej a budú drahšie. Stačí sledovať dynamiku trhu."

Cena priemerného auta v ponuke narástla až o 2-tisíc eur

Ako vyplýva z analýzy Carvago, od januára do októbra 2021 narástli ceny jazdených áut v priemere o 13 %. Priemerná cena auta s nájazdom 5000 až 500 tisíc kilometrov bez prívlastku "havarované" s cenou do 100-tisíc eur narástla z 15 000 eur na 17 000 eur. 

Majitelia áut, ktorí počkali s predajom, zarobili navyše 2 000 eur. Kupujúci si za auto priplatili a navyše kúpili horšie alebo aspoň opotrebovanejšie auto. Na začiatku roka ukazoval tachometer ponúkaných jazdených vozidiel v priemere 111 000 najazdených kilometrov, v októbri 118 000. Pre mnohých vodičov predstavuje rozdiel sedemtisíc kilometrov celoročný nájazd kilometrov.

Ponuka áut sa úvodom roka ďalej preriedi

Očakáva sa, že ponuka áut na predaj sa v prvom štvrťroku 2022 zníži o ďalších 5 až 10 %. „Existujú tri dôvody pre ďalší rast cien jazdených áut: ďalšie odstávky výroby počas vianočných týždňov, cyklicky nižší predaj áut v decembri a súčasná neochota ľudí dávať autá na predaj. To všetko bude mať vplyv na ceny,“ hovorí Jakub Šulta.

Predajcovia využívajú situáciu, čo tlačí ešte viac na rast cien

Ochota lokálnych predajcov áut poskytovať zľavy sa výrazne znížila, zostavujú čakacie listiny na žiadané modely a dokonca špekulujú s jazdenými vozidlami. Vsádzajú na to, že čím skôr nakúpia a čím neskôr predajú, tým väčší zisk dosiahnu. Slovenskí predajcovia si každý deň objednávajú zahraničné jazdené autá v kamiónoch, aby mali po Novom roku čo predávať. Požadujú najmä modely, ktoré sú na miestnom trhu už nedostatkové. Okrem toho reálne sťahujú z ponúk autá, o ktorých vedia, že ich budú môcť predať s vyšším ziskom o šesť mesiacov

Obchodníci sú si vedomí aktuálnych podmienok na trhu a situáciu využívajú. Umelo tak vzniká dodatočný tlak na rýchlejšie zvyšovanie cien. Kto uvažuje o kúpe ojazdeného vozidla, mal by konať rýchlo. Zlepšenie situácie totiž nie je na dohľad.

zdroj: Carvago.com