S nárastom cien vstupných surovín, energií a nedostatkom komponentov dnes bojuje automobilový priemysel na celom svete. V EÚ do celého procesu vstupuje aj politicky príliš ambiciózny plán legislatívne vynútenej transformácie vozového parku z konvenčných automobilov na elektromobily, zatiaľ čo napríklad v Rusku do cenotvorby nových áut „prehovorili“ najmä sankcie súvisiace s aktuálnym vojnovým konfliktom na Ukrajine. Skrátka, ceny rastú všade. Lenže o koľko? Ruská agentúra Autostat poodhalila oponu a zverejnila aktuálny vývoj cien v Rusku. Štatisticky zaznamenala nárast cien najobľúbenejších nových áut v Rusku v období od 1. januára 2022 do augusta 2022.

Niva za polovicu

Percentuálnym rekordérom v náraste ceny je populárna Lada Largus, ktorá zdražela o masívnych 56,8 %. Hanbiť sa však nemusí ani VW Polo s nárastom ceny o 51,6 %, naopak najpredávanejšia Lada Granta vykázala za rovnaké obdobie len 13,3 – percentný nárast.

Lada Largus zdražela o viac ako polovicu svojej pôvodnej ceny.

Ešte zaujímavejší je prehľad portálu Autonews, ktorý ukazuje konkrétnu výšku cien a jej nárast od januára do septembra 2022. Z priloženej tabuľky vyplýva, že napríklad nová Lada Niva sa v septembri v Rusku predávala za polovičnú cenu ako Škoda Rapid. Podobne, Lada Granta je za menej ako polovicu ceny modelu Kia Rio. Rovnako zaujímavé je porovnanie cien Granty a Lady Largus, ktorá je viac ako dvojnásobne drahšia. Ako upozorňujú odborníci, práve tu je vidieť rozdiel v cene áut s vysokým podielom komponentov zahraničných dodávateľov. Ako však odhaľuje AvtoVAZ Togliatti, situácia sa opäť stabilizuje, sieť subdodávateľov pomaly zaplátala diery a výroba, vrátane vývoja noviniek, by sa mala, minimálne v AvtoVAZ, dostať čoskoro do normálnych koľají. S jedným podstatným rozdielom, priame dodávky od európskych subdodávateľov tu už majú dvere zatvorené. A to je škoda, ukazuje sa totiž, že systém sankcií EÚ v dlhodobom hľadisku vyšachoval z hry dodávateľov, ktorí dávali prácu mnohým európskym zamestnancom.

Zaujímavé porovnanie ruských cien áut domácich a zahraničných značiek

zdroj: Lada online