Poisťovne vysvetľujú, že v čase vysokej inflácie nemajú na výber a rastúce náklady musia aspoň sčasti premietnuť do cien poistiek, ktoré platia motoristi.

Náhradné diely zdraželi skokovým tempom. „Priemerný nárast za posledných desať rokov bol 25 percent, pri jednotlivých komponentoch je to až 70 percent,“ cituje Index hovorkyňu poisťovne Union Kristínu Balúchovú. Príkladom vysokého nárastu cien o desiatky percent sú napríklad také komponenty ako čelné sklo či zadné svetlá.

Ide pritom o začarovaný kruh, keďže do cien servisov vstupujú mnohé faktory. Servisy musia napríklad v dnešných časoch naplatiť viac za energie, čo opäť navyšuje cenu opráv prostredníctvom vyššej ceny za hodinu práce.

Poistky zdražejú do 10 %

Poistovne zdôrazňujú, že inflačné tlaky neprenášajú v plnom rozsahu na zákazníka a zvyšovanie cien napríklad v prípade povinného zmluvného poistenia vraj tento rok bolo "len" na úrovni 3 až 7 percent.

Index oslovil analytičku Brokerie Luciu Szilágyiovú, ktorá očakáva zdražovanie PZP zhruba do 10 percent aj v najbližšom období. „Zmena výšky poistného pre vodiča nebude radikálna,“ očakáva odborníčka. Dôvodom je i konkurenciami medzi poisťovňami a snaha nepohnevať si zákazníkov, ktorí by sa v opačnom prípade mohli rozhodnúť pre výpoveď PZP, resp. havarijného poistenia.

S najvýraznejším zdražovaním by mali počítať vodiči v mestách a tí, ktoré majú výkonnejšie motory. O niečo menej by sa zvyšovania cien mali obávať napríklad motoristi na vidieku, tí s lacnejšími autami a samozrejme vodiči bez škodových udalostí, ktorým sa darí šoférovať bez nehôd.

Zdroj: Index.sme.sk / cz.depositphotos.com