Ku koncu letných prazdnín sa ešte zdalo, že ceny pohonných hmôt sa aspoň trochu približujú k úrovniam spred vypuknutím vojny na Ukrajine. Potom však nastal zvrat. Ceny palív rastú opäť, slovenské čerpačky na jeseň každý týždeň menia cenovky smerom nahor. Už pred vypuknutím vojny u nášho suseda boli pritom cenovky palív citeľne vyššie ako tie, na ktoré boli vodiči roky zvyknuti. Tie súčasné budú čochvíľa opäť prepisovať historické rekordy.

Dnes vodiči tankujú za ceny na úrovni zhruba 1,94 eura za liter dieselu a 1,74 eura za liter benzínu. Aj naďalej tak ostáva veľký rozdiel medzi cenami oboch palív, v tomto prípade až na úrovni 20 centov. Vývoj cien naznačuje, že ide o nový normál. Ešte v júni, keď ceny atakovali rekordné hodnoty, bol pritom benzín drahší, prípadne boli ceny oboch palív vyrovnané. Ukazuje to porovnanie dát Štatistického úradu SR, napríklad v týždni na prelome júna a júla stál liter nafty a benzín rovnakých 1,95 eura.

Ceny palív rastú a návšteva čerpačiek prináša motoristom negatívne prekvapenia.

Kľúčová úloha nafty

„Nafta je tá dôležitejšia pohonná hmota, od ktorej závisí drvivá väčšina cestnej dopravy, hromadná doprava, celý záchranný systém a podstatná časť osobnej cestnej dopravy. Takže naozaj, nafta je kľúčová a vo chvíli, keď by bola cena (nafty, pozn. red.) vyššia než teraz, tak by v podstate zdražovali všetky tovary na trhu,“ uvádza pre český Blesk analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Vysoké ceny sa netýkajú len Slovenska. Problémy spôsobujú motoristom naprieč Európou. Odborníkom v Rakúsku sa ceny na čerpačkách nepozdávajú a navrhujú euroúradníkom, aby ich prešetrili. Ak by išlo len o ceny ropy na burzách, ceny pohonných hmôt by museli byť výrazne nižšie, hovorí Nikola Junick, expertka z autoklubu ÖAMTC. „Tu by sme potrebovali Európsku komisiu a európske orgány pre hospodársku súťaž,“ vysvetľuje Junick.

Nástup zimy sa blíži

Nateraz sa u našich susedov v Rakúsku pripravujú na to, že bude ešte horšie. „Dá sa očakávať, že cena nafty stúpne na približne 2,50 eura a cena benzínu na úroveň viac ako 2 eurá v najbližších mesiacoch,“ varuje Bernd Zierhut, zástupca Obchodnej komory Horného Rakúska. U nášho suseda vstupuje do hry aj nová CO2 daň, ktorú na Slovensku nemáme. Tá zatiaľ zvýšila ceny o zhruba 8-9 centov na liter.

Kartami môže zamiešať aj nástup zimy a nárast dopytu po vykurovacích olejoch, v tomto prípade sú opäť vo väčšom riziku rastúcich cien majitelia dieselových áut. Vybrané firmy prechádzajú z plynu na vykurovací olej, píše portál Nachrichten.at. Nuž a zatiaľ čo ceny plynu (aspoň na burzách) sa znížili, motoristi sa musia pripraviť na ďalšie obdobie neistoty.

Zdroj: Blesk / Nachrichten.at