Česká vláda oznámila, že ruší povinnosť primiešavať do benzínu aj nafty povinnú biozložku. Výsledkom snahy by mali byť nižšie výsledné ceny palív a údajne viac plôch poľnohospodárskej pôdy pre pšenicu. Český minister financií pritom doplnil, že nejde o dočasné, ale o trvalé riešenie a biozložky z palív zmiznú nadobro. Ekologický prínos biozložiek v palivách je vraj sporný. „Zarába na tom len pár firiem,“ prilial svojim vyhlásením olej do ohňa český premiér Petr Fiala.

Výrobcovia biozložiek aj palivári sú proti

Proti vyhláseniam vlády sa okamžite zodvihla vlna nevôle a odmietavých postojov. Český minister priemyslu Jozef Síkela uviedol, že konečný finančný efekt tohto opatrenia by bol prakticky nulový. „Chýbajúcu biozložku v palivách by sme museli okamžite povinne nahradiť inou prísadou, čo by ceny palív hneď opäť zvýšilo,“ uviedol Síkela. Narážal tým na aktuálne platný Zákon o ochrane ovzdušia, podľa ktorého majú distribútori povinnosť znižovať emisie z predávaných palív. „Aj keď nám štát povie, že biozložku primiešavať nemusíme, aj tak ju primiešavať nakoniec budeme,“ hovorí Ivan Indráček, predseda Únie nezávislých pretrolejárov ČR. Ak by totiž biozložku neprimiešali a zároveň nenehradili inou, drahšou prímesou znižujúcou emisie z predávaných palív, porušili by tým aktuálne platný zákon. Upozornil, že efekt to bude mať len vtedy, ak so zbavením povinnosti primiešavať biozložky príde aj zrušenie povinnosti znižovať emisie z predávaných palív. V takom prípade by podľa Indráčka mohol liter paliva zlacnieť v priemere o 1,5 – 2 Kč. S Indráčkom súhlasí aj Václav Loula z Českej asociácie petrolejárskeho priemyslu a obchodu. „Týmto rozhodnutím vlády sa neruší zákon o znižovaní emisií oxidu uhličitého, takže ak by sme od biopalív odstúpili, hrozili by nám sankcie," povedal Loula. Potrebnú novelu zákona by preto malo čoskoro predložiť české Ministerstvo životného prostredia.

V Čechách sú najväčším dodávateľom biozložiek do palív spoločnosti zo združenia Agrofert patriacemu bývalému českému premiérovi Andrejovi Babišovi. To už má s producentmi biopalív uzavreté dlhodobé kontrakty a ak by producenti prestali biozložky odoberať, hrozili by im veľké penále. „Biozložky sú úž s predstihom zmluvne zabezpečené, aby sme sa preto nevystavili ďalším sankciám, na základe obchodných zmlúv budeme musieť tieto biozložky tak, či tak odobrať,“ doplnil Václav Loula.

zdroj: ČTK, Aktuálne.cz