Výrobky nesúce označenie Made in China mali vo svete dlhú dobu zlé meno, to sa však vo viacerých oblastiach postupne mení. Okrem elektroniky to platí aj pre osobné autá. Dopyt po nich rastie a tamojšie automobilky teraz ťažia z toho, že ich na rozdiel od mnohých konkurentov netrápi nedostatok súčiastok. Dobre to ilustrujú vozidlá Haval v Rusku.

Táto značka spadajúca pod koncern Great Wall Motors exportuje svoje modely na viacero globálnych trhov, vrátane najväčšej krajiny sveta. Na jej pôde predajmi dobehla českú Škodu. V novembri predala Mladá Boleslav na ruskom trhu 4 990 vozidiel, kým donedávna neznáme SUV Haval si našli 4 909 majiteľov.

Zdraženie o 60- až 80-tisíc rubľov

Na súperov tento výrobca nevyťahuje iba nízku cenu, hoci v rámci konkurencie patria jeho produkty stále do lacnej sorty. Číňania sa ale neboja zdražovať. Počas decembra to urobili hneď dvakrát, najprv začiatkom mesiaca a následne tesne pred vianočnými sviatkami. Ceny áut zdvihli celoplošne o 60- až 80-tisíc rubľov (707 až 942 eur).

Všetko nasvedčuje tomu, že aktuálna kríza sužujúca najmä európske automobilky bude počas budúceho roka pokračovať. Nedostatok čipov, polovodičov a ďalších komponentov sa nevyrieši zo dňa na deň. Z viaznucej produkcie konkurentov tak budú čínske značky pravdepodobne ďalej ťažiť a môžu ďalej postupovať v predajných rebríčkoch.

Zdroj: Autoforum.cz