Novelu zákona o sociálnom poistení predložili poslanci Sme rodina. Závadza nové nástroje, ktoré majú „motivovať“ neplatičov k tomu, aby uhradili svoje záväzky voči Sociálnej poisťovni. Národná rada by mala o novele zákona rokovať už v septembri, informovala agentúra SITA. Zo skúseností pristupujú slovenské úrady k zadržaniu vodičského preukazu až v krajnom prípade, kedy dĺžník vytrvalo odmieta zaplatiť, alebo sa zatajuje.

Okrem už spomenutej novinky navrhli poslanci NR SR aj takzvaný generálny pardon pre dlžníkov na sociálnom poistení, ktorí sa rozhodnú uhradiť svoje záväzky – vzniknuté konkrétne pred júlom 2022 – v čase do konca augusta. Vtedy by Sociálna poisťovňa dĺžníkom nielenže nemohla vziať vodičský preukaz, ale ešte by im odpustila aj vzniknuté penále.

Na Slovensku už majú štátne inštitúcie so zadržiavaním vodičákov nejaké skúsenosti. Novela daňového poriadku priniesla finančnej správe (od roku 2020) možnosť použiť obdobný nástroj v oblasti vymáhania nedoplatkov. Finančná správa, teda daňový alebo colný úrad, môže zadržať vodičský preukaz a pristupuje k tomu vtedy, ak iné formy exekúcie nie sú úspešné a dlžník odmieta zaplatiť.

Do tretice, niečo podobné funguje už dlhé roky aj v prípade exekúcií, v súvislosti s neplatením výživného. Túto úpravu dostali do zákona ešte poslanci za HZDS. Vtedy argumentovali, že ak má rodič prostriedky na benzín, musí mať peniaze i na výživné. Aj tu však má ísť o krajné riešenie pre prípad, že dlžník s úradmi nekomunikuje.

Zdroj: SITA