Kvalitná a dostupná nabíjacia infraštruktúra bude kľúčom k tomu, aby sa na Slovensku rozvinula elektrická mobilita v rámci kategórie osobných áut. Ak ste podnikateľ a chcete sa podieľať na trende prechodu na elektromobilitu, od štátu budete môcť dostať finančnú dotáciu na elektrickú nabíjačku. Musíte ju postaviť a sprístupniť aj verejnosti.

Štát sa rozhodol, že výstavbu pomalších nabíjačiek podporí celkovou dotačnou sumou 1,2 milióna eur. Pre rýchle nabíjačky s výkonom nad 50 kilowattov je pripravený omnoho väčší balík peňazí, konkrétne 4,8 milióna eur. Dokopy tak minie štát na tieto dotácie 6 miliónov eur.

Koľko nabíjacích bodov má takto vzniknúť? Ministerstvo hospodárstva hovorí o tom, že očakáva výstavbu 800 pomalých nabíjačiek a 360 rýchlych nabíjacích bodov.

Preplatia do 50 % oprávnených výdavkov

O dotáciu bude možné žiadať do konca budúceho mesiaca (v prvom kole žiadostí). Štát vám preplatí najviac polovicu nákladov vynaložených na nabíjačku. Na jednu pomalú nabíjačku bude možné získať dotáciu do 1 500 eur. Pre rýchlonabíjačky si štát pripravil štedrejšiu sumu na maximálnej úrovni 14 500 eur.

Dôležitou podmienkou bude, aby novopostavené nabíjačky neslúžili verejnosti a neskončili zamknuté, dostupné iba "pre vyvolených". 

„Hovoríme o výzve pre firemný sektor, ale tie nabíjacie stanice budú musieť byť aj pre širokú verejnosť. To znamená, že budú na pozemkoch firiem, ale tak, aby boli dostupné pre verejnosť,“ uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec. Ak si chcete o novej dotačnej výzve prečítať viac, môžete tak urobiť na webe Plánu obnovy.

Zdroj: SITA - auto.sme.sk / foto: cz.depositphotos.com