Evergrande skutočne nie je automobilová značka, je to developer, ktorý sa orientuje na predaj nehnuteľností pre strednú a najvyššiu čínsku vrstvu. A pretože má slušné zisky (v roku 2020 celkom 77 miliárd amerických dolárov) a firma sa v roku 2018 rozhodla kúpiť 45-percentný podiel automobilky Faraday Future. Tak vznikla divízia Evergande New Energy Vehicle, ktorá práve uvádza na čínsky trh elektromobil Hengchi 5.

Novinka s rozmermi 4725 x 1925 x 1676 mm stojí na pomedzí nižšej a strednej triedy. Elektromotor by mal ponúkať 150 kW (204 koní), 345 Nm a auto by vďaka nemu malo z 0 na 100 km/h zrýchliť za 7,8 sekundy. Maximálka končí na hranici 180 km/h. Batéria s kapacitou 72,8 kWh by mala podľa čínskej metodiky CLTC vystačiť na 602 kilometrov. Nabitie z 30 na 80 % zvládne za 28 minút.

Doživotná záruka?

Ani jeden zo spomenutých parametrov nie je svetoborný, čínska novinka však ponúka čosi, na čo nie sú zákazníci zvyknutí nikde na svete. Tou má byť doživotná záruka a to dokonca aj na akumulátor. Samozrejme netušíme, či niekde v záručných podmienkach nebudú drobným písmom poznámky, ktoré záručné podmienky skomplikujú, ale už samotná ponuka doživotnej záruky je jedinečná.

Zaujímavá je tiež cenovka. Tá by mala po odrátaní dotácie v hodnote 1600 eur skončiť na čiastke 26 tisíc eur. To už je skutočne zaujímavé číslo aj v porovnaní s crossovermi so spaľovacím motorom, otázkou však je, či si firma časom trúfne vyraziť so spomínanou zárukou a podobnou cenou aj na starý kontinent či do Spojených štátov.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

zdroj: Teslamagazin.sk