Toyota pripravuje veľkú elektrickú ofenzívu, na Úrade EÚ pre duševné vlastníctvo (EUIPO) si totiž nechala zaregistrovať celý rad modelov, od bZ1 (bZ1X) až po bZ5 (bZ5X). Zodpovedajú jej novej značke bZ (beyond Zero), ktorú chce používať pre svoje nové elektrické modely. Po predstavení prvého zástupcu s trochu komplikovaným označením bZ4X to skutočne začína dávať zmysel. Toyota svoj nový elektromobil ukázala v Číne a hoci je prezentovaný ešte ako koncept, ide prakticky o hotové sériové auto. To by sa malo na trhu objaviť už v roku 2022.

Elektrický crossover od Toyoty vznikal v spolupráci s automobilkou Subaru. Očakávať teda môžeme aj jeho klon s logom Subaru.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Japonský „Peugeot“

Veľmi zaujímavé však nie sú len tvary karosérie, ale aj kabína novej elektrickej Toyoty. Na prekvapenie totiž prichádza z konceptom rozmiestnenia palubnej dosky veľmi podobným i-Cockpitu od značky Peugeot. Predvádza malý plochý volant a vysoko nad ním digitálny prístrojový štít, teda architektúru známu z francúzskych áut. Podľa všetkého ide o hotovú sériovú architektúru, ktorá však zostáva čiastočne verná aj tradičným tlačidlám.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

O elektrickom pohone auta fabrika zatiaľ mlčí. Z označenia bZ4X sa však dá usudzovať, že sa pozeráme na verziu s pohonom 4x4 a dvojicou trakčných elektromotorov. Všetko však zatiaľ zostáva len v rovine dohadov, na fakty si musíme počkať do predstavenia sériových áut. Do roku 2025 plánuje Toyota uviesť až 7 modelov z novej rodiny bZ.

zdroj: Toyota