Americký vodič Uberu si pochvaľuje. Odvtedy ako prešiel na ojazdenú Teslu, ušetrí veľkú sumu na pohonných hmotách.

Čoraz viac taxislužieb sa v globálnom merítku spolieha na elektrické modely, napríklad na úspešné modely americkej Tesly. Vodič Uberu zo San Francisca v USA využil ponuku prejsť na elektrický model americkej Tesly, ktorú sprostredkuje autopožičovňa Hertz za zvýhodnených podmienok práve pre taxikárov.

64-ročný vodič Wesley Johnson je so zmenou spokojný a podľa všetkého sa mu finančne vyplatila. Podľa jeho slov po prechode zo staršieho Mercedesu S na Teslu Model S ušetrí na nákladoch na pohonné hmoty, resp. elektrickú energiu približne 1 400 amerických dolárov mesačne (v prepočte okolo 1 270 eur).

Wesley Johnson platil za pohonné hmoty pôvodne okolo 400 amerických dolárov týždenne, čiže zhruba 1 600 amerických dolárov mesačne (1 450 eur). Od prechodu na elektrickú Teslu sa jeho náklady na nabíjanie pohybujú okolo 200 dolárov mesačne, čím ušetrí spomínaných 1 400 dolárov.

"Dáva mi to takto väčší zmysel," uviedol. Tesla sa mu oplatí aj napriek vyšším nákladom na prenájom, a to vďaka štedrým štátnym dotáciám v USA. To, čo vodič Uberu prechodom na elektromobil ušetrí, sa však priamo nepremieta 1:1 do jeho zárobku. Za Teslu totiž platí nájomné vo výške 1 640 dolárov, čo je výrazne viac ako v prípade predchádzajúceho auta.

Má peniaze navyše

"Zarábam len niekoľko stoviek dolárov týždenne plus honorár," povedal a dodal: „Pozerám sa na to tak, že peniaze používam na zaplatenie auta.“ Celkovo sa mu však prechod na elektromobil stále oplatí, keďže vodič Uberu musel počas viacerých rokov jazdenia absolvovať so svojím Mercedesom opravy v hodnote tisícok dolárov. V prípada Tesly toto riziko odpadá a náklady pokrýva Hertz.

Vďaka eliminácii výdavkov na opravy spolu s dotačným programom na elektromobilitu v USA si tak vodič Uberu mesačne zarobí stále okolo 480 amerických dolárov navyše, respektíve 435 eur. Tesla mu tak stále prináša peniaze navyše.

Wesley si vraj teraz ako taxikár Uberu zarobí okolo 17,50 amerického dolára za hodinu (takmer 16 eur), čo je o 30 percent viac ako pôvodne.

ZVAŽUJETE V NAJBLIŽŠÍCH 5 ROKOCH PRECHOD NA ČISTO ELETRICKÝ POHON AUTA?
  • Určite áno ( 19% )

     

  • Skôr áno ( 9% )

     

  • Už som prešiel, vlastním elektromobil ( 7% )

     

  • Skôr nie ( 10% )

     

  • Určite nie ( 54% )

     

Odpovedalo 277 ľudí  

Zdroj: Merkur.de / foto: cz.depositphotos.com