Odrádza vás cena elektrického auta? Štatistiky za rok 2022 hovoria jasnou rečou. Pri nižšej a strednej triede áut je cenový rozdiel medzi spaľovákom a elektromobilom priam priepastný - spravidla na úrovni 65 až 80 percent. Neplatí to pre vyššiu triedu vozidiel, pri ktorej sa rozdiel znížil na 13 až 23 percent, prezrádajú dáta Inštitútu environmentálnej politiky (IEP), ktorý je analyticku jednotkou združenou pri ministerstve životného prostredia.

Karta sa má však postupne obrátiť a najmä vďaka zlacňovaniu batérií sa počíta s tým, že do roku 2030 budú elektroautá lacnejšie ako spaľováky, píše agentúra SITA. „Elektromobil kúpený v roku 2023 bude v priemere počas svojej životnosti slovenské domácnosti stáť o približne 1 500 eur viac, už v roku 2025 však takouto kúpou ušetria približne 7 500 eur," popisuje IEP.

Nepriama dotácia

Obstarávacia cena auta totiž nie je celá časť rovnice - do hry vstupujú i prevádzkové náklady. Tu vie "elektro" ponúknuť výhody, a to najmä v prípade, že auto budete nabíjať doma. Slovenské domácnosti majú elektrickú energiu dotovanú a auto si môžu nabiť za priaznivú cenu (samozrejme tí, ktorí takúto možnosť majú). Zo strany SR ide o nepriame dotácie na elektromobily. Aktuálne totiž nemáme možnosť využiť dotačnú schému na kúpu auta s ekologickou prevádzkou, ako je tomu v mnohých krajinách EÚ.

Zdroj: SITA - Pravda.sk / foto: cz.depositphotos.com