"Vzduch v Štokholme dnes spôsobuje deťom pľúcne choroby a predčasné úmrtia u starších ľudí. Ide o úplne neprijateľnú situáciu," uviedol v oficiálnom stanovisku zástupca škokholmského starostu zo strany Zelených Lars Strömgren. Mesto sa preto rozhodlo konať, a to rázne. Štokholm výrazne obmedzí a vyženie autá so spaľovacími motormi na perifériu.

Úplnú výnimku nedostanú ani dodávky - iba tie väčšie a s hybridným pohom budú môcť vstúpiť do novej nízkoemisnej zóny v Štokholme. Rovnako tak platí výnimka pre sanitky, policajné autá alebo pre vodičov so zdravotným postihnutím. Bežní motoristi budú mať v hlavnom meste Švédska smolu.

Kritické hlasy

Zo strany samotného dopravného sektora však zaznievajú už aj kritické hlasy, že radnica v Štokholme sa so zavedením takého opatrenia netrafila do správneho načasovania - prichádza vraj priskoro a v súčasnosti by bolo dôležitejšie sústrediť sa na prirodzený prechod na elektromobilitu a pozitívnu motiváciu motoristov. Nový zámer sa nepáči ani konzervatívnej švédskej opozícii, ktorá ho kritizuje a hovorí o ideologickej politike založenej na symboloch.

Už dnes sa pritom v Štokholme hovorí o tom, že nízkoemisná zóna takzvanej tretej triedy by sa mala po jej zavedení ďalej rozširovať aj do ďalších štvrtí mesta. Ešte nikdy pritom zóna tejto kategórie v Švédsku zavedená nebola.

Zdroj: auto.cz I foto: X / Welt