Šéfdizajnér mladoboleslavskej automobilky Škoda Auto AUTO Oliver Stefani zvolenie Petra Olaha za šéfa vývoja interiérov škodoviek víta a hovorí, že pod vedením Petra Olaha urobila architektúra interiérov modelov značky Škoda veľký krok vpred. „Ako vedúci dizajnu architektúry interiéru realizoval spoločne so svojím tímom celý rad inovatívnych konceptov a dával nové podnety na premýšľanie. Svojimi kreatívnymi nápadmi a dlhoročnými skúsenosťami je Peter Olah ideálnym novým kandidátom na pozíciu vedúceho dizajnu interiéru. Teším sa na ďalšiu spoluprácu s ním,“ dopĺňa Stefani.

Vo VW od roku 2002

Po ukončení štúdia na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave založil Peter Olah dizajnové štúdio a následne v roku 2002 nastúpil do koncernu Volkswagen. Najskôr pracoval v dizajnovom štúdiu v Škoda Auto, kde sa do roku 2005 vypracoval na senior dizajnéra. Súčasne ukončil doktorandské štúdium a neskôr sa po habilitácii na Slovenskej technickej univerzite stal rovnako docentom.

Rok 2006 Olah znamenal prechod do Postupimu, do Európskeho dizajnového centra koncernu Volkswagen, kde sa zaoberal projektmi pre rôzne značky koncernu Volkswagen. V roku 2007 sa vrátil do spoločnosti Škoda Auto a následne pracoval ako projektový manažér dizajnu. Neskôr riadil tím architektúry interiéru, detailingu a rozhrania medzi človekom a strojom (HMI). Do jeho pôsobnosti tu patrili popri stratégii dizajnu aj modely vnútornej výbavy, digitálne dizajnové modely a dizajn digitálnych rozhraní, ako aj dizajn konektivity a infotainmentu, grafický dizajn a merchandising. Od roku 2015 prevzal Peter Olah zodpovednosť za architektúru interiérov všetkých modelov značky Škoda.

Kráľ infotainmentov

Vo svojej funkcii vedúceho dizajnu interiéru bude Peter Olah v budúcnosti zodpovedať za tvorbu podoby kompletného interiéru vozidiel všetkých modelových radov. Jeho oblasť pôsobenia tým bude zahŕňať aj architektúru interiéru a dizajn ovládacích prvkov (užívateľské rozhranie - user interface, UI), formovanie užívateľského zážitku (user experience, UX) alebo výber farieb, látok a materiálov (Color & Trim). Na ramenách Petra Olaha tak, okrem iného, zostáva aj smerovanie a ďalší vývoj dizajnu infotainmentov nových škodoviek. Držíme palce.

zdroj: Škoda Auto