V poslednej dobe čoraz viac počúvame o prípadoch, v ktorých sa ekoaktivisti prilepili k ceste, či zničili nejaké vozidlo. Za obeť im napríklad padlo ikonické BMW M1 pomaľované Andym Warholom. Zatiaľ čo kedysi sa tieto útoky vyskytovali najmä v západnej časti Európy, ekoteroristi sa postupne presúvajú aj na východ. Najnovší prípad má na svedomí medzinárodná skupina, ktorá si hovorí The Tyre Extinguishers. 

Jej cieľ je pomerne priamočiary. Znehybniť či znefunkčniť čo najviac áut a donútiť tak vodičov použiť zelenší druh dopravy, teda ísť pešo, bicyklom či MHD. Okrem toho majú aj vlastnú webovú stránku, kde vyzývajú k takémuto konaniu, inými slovami vandalizmu, a dokonca ponúkajú aj návod na vypustenie pneumatík. Svojich členov a dobrovoľníkov zároveň školia aj s ohľadom na efektívne maskovanie či využívania anonymných internetových účtov pri internej komunikácii. 

Ekoaktivisti vyprázdňujú vzduch z pneumatík SUV modelov. Zdroj: Twitter

Zaútočili už aj v Česku

Zatiaľ čo ich pôsobnosť sa doteraz obmedzovala na západ Európy, zdá sa, že postupne mieria aj k nám. Ich útoky už evidujú aj v susednom Česku, konkrétne v Prahe a Brne. Viacero majiteľov (uvádza sa až niekoľko desiatok) si ráno našlo auto s prázdnymi pneumatikami a odkazom za stieračmi. V ňom aktivisti popisujú vozidlá ako „chrliče emisii, ktoré zabíjajú“. V bezpečí však nie sú ani hybridy či elektromobily, ktoré sa ekoaktivistom taktiež nepáčia a sú podľa nich „rovnakou hrozbou pre okolie kvôli produkcii emisií pri brzdení od obloženia či pneumatík.“ Ako najväčšie zlo však označujú SUV a pohony 4x4, ktoré sú vraj „katastrofou pre klímu.“ Že pritom donútia mnohých, aby ráno stáli na mieste s naštartovaným motorom pri dofukovaní gúm externým kompresorom, ich už asi nenapadne.

K autám sa samozrejme približujú až v noci a na miestach, kde ich nemôžu nachytať kamery či majitelia. Väčšinou majú tmavé oblečenie, zakrytú hlavu a premiestňujú sa na bicykloch. To, že poškodzujú cudzí majetok, ich očividne nezaujíma a myslia si, že svojím „kopaním okolo seba“ zachraňujú planétu. Prečo tie ostré slová? Nuž, videli ste niekedy ekoaktivistov prísť miesto vandalizmu s racionálnym riešením? 

Zdroj: lidovky.cz