Útok na spomínaný automobil sa stal 17. novembra. Skupina klimatických aktivistov zo zoskupenia Ultima Generazione (Posledná Generácia) vstúpila do múzea Fabbrica del Vapore v talianskom Miláne, kde bolo BMW M1 vystavené a posypala ho niekoľkými vrecami múky. Celý akt je zachytený aj na videu, ktoré ukazuje vozidlo zahalené vrstvou múky a zásah ochranky. Práve jej rýchla reakcia a odvedenie aktivistov predišli väčším škodám na umeleckom BMW. Tí sa vraj totiž plánovali prilepiť k vozidlu, čo im však zmaril zásah bezpečnostnej služby. Či vzniklo múkovým útokom nejaké poškodenie na špeciálnom laku, ktorý mimochodom váži takmer 6 kíl, nie je momentálne jasné. 

Z roku 1979

Ide pritom o umelecké dielo. Toto konkrétne BMW bol pomaľované Warholom v roku 1979, pričom sa v danom roku zúčastnilo aj pretekov v Le Mans. Na svete vzniklo mnoho „umeleckých áut“, vrátane BMW, ale táto M1 patrí medzi najznámejšie a najvzácnejšie na svete práve vďaka spojeniu so slávnym umelcom so slovenskými koreňmi. Ten bol známy najmä využívaním jasných farieb, čo jeho maľba na BMW jasne odzrkadľuje. Snažil sa vraj ukázať rýchlosť ako vizuálny obraz a keď vozidlo ide naozaj rýchlo, všetky línie a farby sa zmenia na rozmazané.

Útok na M1 nie je zďaleka jediným činom, ktorého sa Ultima Generazione dopustili v poslednej dobe. Pred pár týždňami zaútočili na obrazy od Van Gogha a Klimta v Ríme, respektíve vo Viedni, ktoré poliali farbou. Našťastie boli obe diela chránené sklom. 

Zdroj: Reuters