Hyundai pred pár dňami odhalil prostredníctvom virtuálnej výstavy svoj nápad na inteligentné mesto, ktoré nesie názov HMG Smart City, čo je skratka pre Hyundai Motor Group. Táto vízia budúcich miest mala svoju premiéru už počas leta na Svetovom summite miest. Automobilka na danom projekte pracovala s architektonickou firmou HyunJoo Yoo Architects, pričom výsledkom je mesto v tvare hexagónu, respektíve šesťuholníka, ktoré do centra svojho dizajnu stavia človeka. Hyundai sa totiž snaží pochopiť, ako mestá fungujú, aby mohli poskytovať riešenia, z ktorých budú profitovať ich občania. 

Pozreli sme sa na problémy spojené so staršími mestami a premýšľali sme o tom, ako by sme mohli navrhnúť mestá budúcnosti ako priestor, v ktorom môžu koexistovať ľudia, príroda, architektúra a mobilita,“ hovorí SangYup Lee, výkonný viceprezident a vedúci Hyundai Global Design Center. „Referenčný model predstavuje funkčný dizajn, ktorý sa točí okolo podpory mobility ľudí a vecí.

Budovy uložené do hexagónu

Koncept HMG Smart City je inšpirovaný vzorom včelích plástov. Mesto budúcnosti stavia do jeho centra veľké plochy plné zelene, teda parkov a lesov, ktoré obklopujú budovy či vodné nádrže. Sú to však samotné budovy, ktoré tvoria akýsi okraj mesta, pričom sú uložené do šesťuholníka. Čo sa týka infraštruktúry, tak tá má svoje miesto v podzemí, kde autonómne vozidlá prepravujú všetok tovar a služby do regionálnych automatizovaných logistických centier, kde autonómne roboty uskutočnia finálnu dodávku. Toto virtuálne mesto navyše získava energiu z generátorov na vodíkové palivové články, ktoré distribuujú elektrinu do budov prostredníctvom inteligentnej rozvodovej siete.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Tento koncept udržateľného mesta budúcnosti vytvára synergiu medzi ľuďmi a prírodou tým, že využíva minimálny priestor a obnoviteľnú energiu a jeho voštinový vzor sa dá ľahko upraviť podľa okolitej topografie,“ povedal HyunJoon Yoo, vedúci architektonickej kancelárie HyunJoon Yoo Architects.

Vízia spoločnosti Hyundai o budúcnosti miest vyzerá fascinujúco a zároveň futuristicky. To, či budú v budúcnosti mestá skutočne budované v tomto tvare, je zatiaľ samozrejme vo hviezdach, no vylúčené to nie je. Veď sa len pozrite na Saudskú Arábiu, ktorá začala stavať 170 kilometrov dlhé mesto so zrkadlovou fasádou.   

BUDÚ MAŤ MESTÁ BUDÚCNOSTI TVAR HEXAGÓNU?
  • Je to možné ( 51% )

     

  • Nie, je to hlúposť ( 49% )

     

Odpovedalo 55 ľudí  

Zdroj: Hyundai