Jaguar Land Rover spustí v Nitre sériovú produkciu elektromobilov. Stane sa tak do konca tejto dekády a ide o súčasť celkovej transformácie britsko-indického koncernu, ktorá vyjde na 15 miliárd libier. Firma v každom prípade zatiaľ nechce prezradiť detaily, ktoré modely bude na tomto mieste vyrábať.

„Som nadšená, že môžem oznámiť, že náš najmodernejší závod v Nitre bude ešte v tomto desaťročí vyrábať elektromobily ako súčasť našej stratégie elektrifikácie,“ hovorí výkonná riaditeľka továrne Barbara Bergmeierová. „Je to prejav dôvery v 5000 kvalifikovaných a oddaných ľudí v tomto závode a dokazuje kľúčovú úlohu, ktorú Nitra hrá v našich úspešných výsledkoch,“ dodáva.

Pobočka JLR v Nitre (postavená za 1,3 miliardy eur) v októbri oslávila piate výročie spustenia liniek, ktoré do dnešných dní vyrobili viac ako 365 tisíc terénnych modelov Land Rover Defender a Discovery. Zatiaľ poslednou novinkou je Defender 130 a bolo by vcelku logické, ak by koncern pokračoval výrobou ich elektrických alebo elektrifikovaných nástupcov.

Pozícia nitrianskej továrne pritom nebola taká jednoznačná, ako by sa mohlo zdať. Finančné problémy JLR, predovšetkým ale prepad značky Jaguar, situáciu celého konglomerátu patriaceho pod indickú Tatu značne komplikoval, firma sa však rozhodla investovať do moderného produkčného a dopravného systému Pulse firmy Kuka, ktorý skrátil manipulačné časy v porovnaní s konvenčnými technológiami o 30 percent.

A automobilke sa vyplatil. Postupne prešla z dvoj na trojzmennú prevádzku a týždenná produkcia sa vďaka dostatočnému dopytu po Defenderoch a Discovery vo svete zvýšila z 2000 na 3000 áut.

Súčasťou spomínanej 15-miliardovej investície v librách je nielen deväť avizovaných elektromobilov a prestavba Nitry. Týka sa tiež elektrifikácie všetkých súčasných (nedávno osamostatnených) značiek Range Rover, Defender, Jaguar a Discovery. Súčasne s tým začne továreň Halewoode ako prvá vyrábať už len elektromobily a pobočka v Solihulle sa zameria na elektrický Range Rover, Range Rover Sport a Jaguary.

Aj z uvedeného zoznamu sa zdá, že by na Nitru mohli ostať elektrické verzie modelov Discovery a Defender.

zdroj: JLR