Nemecký ADAC v dohľadnej dobe neočakáva zásadný pokles cien. Existuje teda vysoké riziko, že vysoké ceny sa na trhu udomácnia ako „štandard“ na dlhší čas. Nemci hovoria, že tento rok nadobro prepíše staré rekordy z roku 2012. Ceny ropy vtedy celosvetovo poskočili smerom nahor. Aj slovenské médiá pred 10 rokmi písali (napríklad Noviny.sk) o rekordných cenách, keď na niektorých čerpačkách objavili liter benzínu za 1,68 eura. Na druhej strane, priemerné platy boli pred desaťročím výrazne nižšie ako dnes.

Jedno je isté: dnes by už obdobné ceny toľko paniky nespôsobili. V rámci najväčších sietí čerpačiek totiž aktuálne liter benzínu stojí priemerne okolo 1,74 eura. Liter dieselu tankujeme zhruba za 1,90 eura. Aspoň v prípad nafty tak na vybraných čerpacích staniciach badať jemný pokles – ešte začiatkom novembra sa ceny pohybovali na úrovni okolo 1,94 eura.

Priemysel tlačí na ceny

Výrazný rozdiel medzi cenou dieselu a benzínu je novinkou posledných mesiacov – v roku 2012 bola ešte situácia opačná. Teraz podľa autoklubu ADAC vysoké ceny dieselu motivujú niektorých majiteľov áut k prechodu na benzín.

Nemecký autoklub vidí ako dôvod drahej nafty aj fakt, že priemysel v súčasnej energetickej kríze čiastočne nahrádza plyn práve naftou. Zároveň sa opäť zvyšuje dopyt po vykurovacích olejoch. „To však neospravedlňuje, aké nafúknuté sú súčasné ceny,“ zdôraznil zástupca ADAC Christian Laberer. Nemeckému autoklubu sa súčasné ceny na čerpačkách nepozdávajú, podobný názor prezentoval aj rakúsky ÖAMTC.

Zdroj: Tagesschau