Priznajte si, koľkí z vás by si naň spomenuli? Keď Renault predstavil nástupcu obľúbeného modelu R19, mnohí z neho padali na zadok. Nový Mégane predstavoval lekciu podareného dizajnu a viac ako svojimi úžitkovými vlastnosťami, či technickými parametrami, lákal svojim podmanivým a originálnym dizajnom. To však ľudia ešte netušili, že Renault má v rukáve ešte jedno eso – jeho veľkopriestorovú verziu s dodatkom Scénic. Tou sa pochválil o rok neskôr a v roku 1996 ňou úplne prepísal pravidlá trhu.

MPV ako recept na úspech

Dnes to možno považujete za samozrejmosť alebo dokonca prežitok, lenže v polovici deväťdesiatych rokov bolo priestranné kombi snom mnohých rodín. Tí najbohatší lovili dokonca v kategórii veľkých MPV, ktoré patrili medzi reprezentantov vkusu, techniky a predovšetkým symbolizovali patričný spoločenský status. Espace, Voyager, Sharan, Galaxy, Ulysse, Evasion - legendy, na ktoré ste skrátka museli mať. Potom sa však prišiel Renault s nápadom poskytnúť veľkopriestový koncept aj o segment nižšie, čím totálne reštartoval túžby zákazníkov. Z kompaktného MPV sa stal rovnaký hit, akým je dnes crossover. Ak nie ešte väčší.

Po troch rokoch prešiel Mégane Scénic faceliftom, v rámci ktorého sa neskôr objavila aj táto rarita - terénna verzia RX4, veľmi praktický predchodca dnešných crossoverov.

Popisovať techniku, či silné a slabé stránky Mégane Scénic, nie je účelom tohto krátkeho článku. Ide skôr o pripomenutie auta, ktoré svojho času zmenilo trh, vytvorilo nový trend a ohúrilo porotcov ankety Auto roka natoľko, že Mégane Scénic získal ocenenie Európske auto roka 1997. Na ďalšie roky spopularizoval kategóriu kompaktných MPV natoľko, že sa k nemu postupne pridali takmer všetky konkurenčné automobilky. Dnes je doba zasa úplne inde, segment MPV sa stiahol do kúta a na výslní sa vyhrieva SUV a crossover. Ako sa však ukazuje, ich variabilita ani zďaleka nedosahuje schopností MPV a najmä mladé rodiny uprednostňujúce veľkosť vnútorného priestoru pred atraktívnym vzhľadom „terénneho auta“ nemajú kde hľadať. Práve tieto potreby stoja za postupným ústupom od plnohodnotných SUV k rodinnejším crossoverom, ktoré sa z roka na rok viac a viac vracajú k pôvodnej myšlienke niekdajších MPV. A hoci sa modelový rad Scénic stane v roku 2022 definitívne históriou, jeho prvá generácia zostane navždy jedným z najpraktickejších rodinných Renaultov doterajšej histórie.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov