Prvú KIA Sportage predstavili v roku 1993. Už tú predávali po celom svete, úspechy sa však začali vo vekom písať až s druhou, ktorú ponúkali od roku 2004 a vyrábali ju aj na Slovensku. Áno, prvá generácia bola v predaji viac ako 10 rokov.

Celosvetové úspechy modelov SUV reprezentuje aj KIA Sportage.

Tretia generácia prišla do predaja v roku 2010 a aj dnes je to stále dizajnovo vydarený model, ktorý sa ani po 8 rokoch nemusí hanbiť za svoj dizajn. Aktuálna štvrtá generácia je na trhu len krátko, od roku 2015. A úspech na seba nenechal dlho čakať, Sportage sa stal najpredávanejšou Kiou na svete za roky 2016 aj 2017. Priemerne z neho predajú mesačne cez 38-tisíc kusov. Sportage tak predbehol v popularite aj malé Rio.

Prvá generácia oslovila viac ako pol milióna zákazníkov.

Prvá generácia mala predchodcu v podobe štúdie z roku 1991 z autosalóna v Tokiu. Z nej celosvetovo predali viac ako 500-tisíc kusov. Druhá generácia bola ešte úspešnejšia a predali z nej cez 1,2 milióna kusov. Tretia generácia prekročila milión kusov po 4 rokoch a počas životnosti z nej predali cez 2 milióny.

Druhú generáciu sme poznali vo veľkom už aj na Slovensku.

Štvrtá generácia je ešte úspešnejšia, veď 1 milión predaných áut dosiahla za 29 mesiacov od začiatku predaja. V týchto dňoch oslavujú celkový počet 5 miliónov vyrobených Sportage, čo je naozaj v tomto segmente skvelý výsledok. Nuž, odbyt SUV je stále na vzostupe a mánia tak skoro neskončí.

Zdroj foto: Kia

Tretia generácia sa za svoj dizajn nemusí hanbiť dodnes.