Prvá generácia Qashqai-u bola taká malá revolúcia. Na trh prišiel v roku 2006 a vo výrobe zotrval až do 2013. Od začiatku ho vyrábali v anglickej továrni Sunderland, odkiaľ nedávno prišla správa, že z výrobných pásov zišiel už trojmiliónty Qashqai.

Nissan Qashqai oslovil viac ako 3 milióny zákazníkov za necelých 12 rokov produkcie.

Iste, na trhu je už druhá generácia, ktorú minulý rok podrobili modernizácii, i tak je to však veľmi pekný výsledok pre Nissan. Qashqai bol tiež jeden z modelov, ktorý pomohol aliancii Renault-Nissan-Mitsubishi dosiahnuť za minulý rok 10,6 milióna predaných vozidiel a dostať sa tak na druhé celkové miesto za VW Group.

V anglickom Sunderlande budú vyrábať aj tretiu generáciu Qashqaiu.

Odbyt Nissanov aj vďaka Qashqaiu voči roku 2016 vzrástol o 3,8 %, v samotnom Rusku dokonca o 12,4 %. Za minulý rok z tých 3 miliónov Qashqaiov vyrobili v Sunderlande takmer 350-tisíc kúskov, z toho viac ako 265-tisíc skončilo v Európe. Celkovo v anglickom Sunderlande vyrobili za minulý rok viac ako 760-tisíc vozidiel.

Jubilejný trojmiliónty kúsok pri svojej montáži.

Qashqai tiež pomohol Nissanu dosiahnuť 3,7 % podiel na európskom trhu za minulý rok. Celkovo už typ získal viac ako 80 ocenení. Továreň v Sunderlande počas 30-ročnej histórii nemala tak úspešný automobil, ako Qashqai. Nissan tiež dávnejšie oznámil, že aj tretia generácia bude opúšťať brány tejto továrne. Nuž, treba ísť s dobou a ak si trh pýta takéto crossovery, tak ich budú výrobcovia vyrábať. Škoda však, že to môže ísť na úkor zábavnejších áut.

Zdroj foto: Nissan

Qashqai je synonymom pre crossover.