V Litve sa rozhodli pritvrdiť

Rusko a štáty EÚ voči sebe po vypuknutí vojny na Ukrajine zavádzajú čoraz viac obmedzení a sankcií. Pocítia to aj motoristi. Čo sa týka reštrikcií áut registrovaných v Rusku pri vstupe do EÚ, nejde o nové pravidlá, no členské štáty ich doteraz neaplikovali jednotným spôsobom.

Litva sa aktuálne rozhodla pritvrdiť a znemožniť prihlásenie auta z Ruska. „V súčasnosti môžu ruskí občania prekročiť hranicu – ak sú k tomu oprávnení – buď autobusom, alebo pešo,“ hovorí námestníčka litovskej ministerky zahraničných vecí Jovita Neliupšienė.

„Každý, kto prekročí hranicu, či už ide o ruského občana alebo občana EÚ, s poznávacími značkami zaregistrovanými v Rusku – ak nemá podporné dokumenty preukazujúce, že prechádza do Kaliningradu – musí si byť vedomý toho, že jeho auto bude skonfiškované,“ uviedla Neliupšienė.

Litva však nie je prvou krajinou, ktorá zvolila prísny prístup voči autám prichádzajúcim z Ruskej federácie. Nemecko od konca júna podľa medializovaných informácií nielen obmedzuje vstup ruských áut, ale ich dokonca aj aktívne konfiškuje v rámci krajiny. Mnohí motoristi s autami s ruskými EČV preto radšej vozidlá odviezli preč.

Špekuluje sa zároveň o tom, či sa k represiám potenciálne pridajú aj ďalšie pobaltské krajiny ako Lotyšsko a Estónsko. Tie zatiaľ k takýmto opatreniam nepristúpili.

Zdroj: Meduza, Denník N, lrt.lt / foto: foxbusiness.com