Majiteľovi karavanu pravdepodobne nehrozia problémy

Ako teda vyriešil motorista "problém" s radarom, ktorý sa mu zjavne nepozdával? Miestny obyvateľ zaparkoval karavan rovno pred mobilným rýchlostným radarom, čím sa zariadenie na kontrolu rýchlosti stalo úplne zbytočné a nepoužiteľné.

Majiteľ karavanu sa dočkal oslavných reakcií na Facebooku vrátane komentárov ako „skvelá akcia, dajte mu medailu“. Zaujímavosťou je, že tomuto „rušiteľovi“ rýchlostného radaru zrejme nehrozí ani pokuta, ani iný trest. Ide totiž o bežné parkovacie miesto. Parkovanie vozidiel je na danom mieste povolené. Napokon, preto tam bol umiestnený aj samotný radar.

„Rýchlostné radary sú spravidla osadené tak, aby ich nemohli zakrývať zaparkované vozidlá,“ odkázal hovorca mesta. V tomto prípade však zjavne nastala chyba a na mieste sa našla „medzera“, do ktorej sa karavan zmestil.

Pravdepodobnosť, že vás v Nemecku nameria radar, sa značne líši podľa konkrétneho regiónu či mesta. Zaujímavosťou je, že podľa štatistík má byť najviac rýchlostných pascí vo Freiburgu na juhozápade krajine. Najjednoduchší všeobecný spôsob, ako sa cestní piráti vyhnú prichyteniu a plateniu pokút, však zostáva jasný: stačí dodržiavať povolenú rýchlosť.

Takto znemožnil karavan meranie maximálnej dovolenej rýchlosti. Foto: 24auto.de

Radary majú pribudnúť aj na Slovensku, no najskôr stacionárne

Na Slovensku sa dlhšie debatuje o umiestnení stacionárnych radarov. Ide o zámer, ktorý sa ťahá naprieč viacerými vládnymi garnitúrami. Rezort vnútra si najnovšie aj s rozbehnutým projektom nákupu radarov prevzal minister Matúš Šutaj Eštok. 

Ešte v januári 2024 ministerstvo vnútra v stanovisku pre TOPSPEED.sk odkázalo, čo bude pravdepodobne nasledovať. „Projekt Automatizovaný systém odhaľovania porušení pravidiel cestnej premávky sa nachádza v štádiu interného posudzovania na Ministerstve vnútra SR s predpokladom jeho zrušenia a vypísania nanovo,“ uviedlo ministerstvo.

Dovtedy zostane na Slovensku strašiakom len také meranie rýchlosti, ktoré prebieha priamo v rukách a za fyzickej prítomnosti policajtov.

Zdroj: 24auto.de / foto: cz.depositphotos.com