Globálna ponuka japonskej značky Lexus dnes obsahuje širokú škálu rôznych SUV. Jej prvým zástupcom v tomto segmente bol typ RX, ktorý prémiová dcéra koncernu Toyota uviedla do predaja v roku 1998. Počas tohto obdobia sa na trhu vystriedali štyri generácie. Tá aktuálna oslávila v apríli siedme narodeniny a čoskoro svoju kariéru ukončí.

Populárne japonské vozidlo čaká generačná výmena, na ktorú v týchto dňoch automobilka upozornila. Vydala len stručnú upútavku. Všetky detaily sa však dozvieme už onedlho, premiéra piateho vydania SUV sa odohrá 1. júna. Podľa automobilky bude Lexus RX kompletne vynovený. No zdá sa, že dizajnovo jasne nadviaže na aktuálnu verziu.

Upútavka na blížiaci sa debut zachytáva prednú časť, ktorá pripomína menší typ NX. Má však mierne iný tvar svetlometov i diódovej linky slúžiacej na denný režim. Výrazný rozdiel je v maske chladiča vyhotovenej v novom štýle. Charakteristický tvar prirovnávaný zväčša k presýpacím hodinám zostal síce zachovaný, no vrchná časť grilu je vyplnená a lakovaná farbou karosérie.

Na európskych trhoch iba hybridy

Logo obsahuje jemný odtieň modrej farby, ktorá je typickým znakom hybridných modelov Lexus. Európske trhy dostanú len elektrifikované motory. Zatiaľ nie je jasné, či pôjde o evolúciu dnešného pohonu s 3,5-litrovým šesťvalcom, alebo pre nový produkt Japonci pripravia odlišnú techniku. Otáznik visí aj nad dostupnosťou predĺženej verzie L so sedemmiestnym interiérom uvedenej po prvýkrát v roku 2018.

Zdroj: Toyota