Personálne rošády pokračujú. Po nedávnom ohlásení odchodu šéfa značky SEAT sa rozpútali konšpiračné teórie pojednávajúce o jeho budúcnosti. Od začiatku sa zároveň špekulovalo, či nemá jeho odchod súvislosť s faktom, že Renault zháňa nového šéfa. Teraz sa táto teória potvrdila.

Do čela Renaultu

Luca de Meo sa novým generálnym riaditeľom Renaultu stane oficiálne od 1. júla 2020, kedy v čele automobilky vystrieda dočasnú riaditeľku Clotilde Deblosovú. Tá drží oprate Renaultu od momentu, kedy odvolali Thierryho Bollorého. Toho obviňovali zo spojenia s Carlosom Ghosnom. Luca de Meo tak nastúpi do Renaultu v čase, kedy sa okrem vedenia podniku bude musieť sústrediť aj na urovnávanie vnútropodnikových aj vnútroaliančných vzťahov. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že vzťahy medzi Renaultom a Nissanom nie sú ružové. Vyzerá to tak, že Nissan by sa od Renaultu najradšej odtrhol, Renault však vlastní až 40 % akcií Nissanu a celý "rozvod" by bol, podľa všetkého, dlhým a bolestivým procesom.

V súvislosti s Lucom de Meom sa navyše stále hlasnejšie hovorí o jeho dosadení do vedenia celého koncernu Renault-Nissan-Mitsubishi, kde by nahradil dnes už stíhaného Carlosa Ghosna. Podľa The New York Times je Meo človekom, ktorý má podstatne diplomatickejšie vystupovanie, než Ghosn. Práve do nového generálneho riaditeľa Renaultu tak mnohí vkladajú nádeje a dúfajú, že bude osobou, ktorá konečne znormalizuje všetky naštrbené vzťahy medzi jednotlivými automobilkami „v rodine“.

zdroj: The New York Times