„Prvé myšlienky určite smerovali k tomu, či sú všetci na mieste v poriadku a hneď ďalšie, ako by sme mohli v danej situácii pomôcť. Zo záberov z miest, ktorým sa prehnalo tornádo a veterná smršť, je evidentné, že okrem domov a vybavenia domácností ľudia prišli aj o osobné autá, ktoré teraz aktuálne nepochybne potrebujú," povedal Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ a člen predstavenstva spoločnosti AURES Holdings, ktorá prevádzkuje medzinárodnú sieť autocentier AAA auto.

Spoločnosť AURES Holdings sa preto prostredníctvom svojej siete AAA AUTO rozhodla pomôcť ľuďom na Morave s ich mobilitou. "Vybrali sme viac ako dvadsať áut a v koordinácii s miestnymi starostami ich v najbližšej dobe budeme požičiavať zasiahnutým rodinám," uviedol Petr Vaněček. Vozidlá majú celkovú hodnotu viac ako 5 miliónov českých korún, čo je prepočte takmer 200 tisíc eur. Ide prevažne o autá značiek Škoda, Kia, Renault, Hyundai alebo Citroën. 
Vozidlá budú plne poistené a ich zapožičanie nebude spojené so žiadnou väčšou administratívou. "Bude stačiť iba podpis na preberacom protokole. Chceme pomôcť rýchlo a účinne. Ľudia na územiach postihnutých prírodnou katastrofou budú potrebovať byť mobilní, aby dali  svoje domovy do obývateľného stavu alebo mohli riešiť organizáciu novej výstavby, prípadne akútne zabezpečovať potreby svojich rodín. A až keď si opravia svoje domy a odstránia najväčšie škody, budú mať možnosť si počas leta s vozidlom zájsť aspoň na krátku dovolenku," doplnil Petr Vaněček.