Ceny pohonných hmôt sú citlivá téma, ktorá zároveň zaujíma veľké množstvo motoristov. Minulý rok i ten súčasný boli z tohto hľadiska výnimočné, keďže cenovky u pumpárov nabrali vysokú mieru dynamiky, ešte väčšiu ako zvyčajne.

„Ceny palív na Slovensku sú vysoké. Ku koncu októbra zo susedných krajín okrem Poľska (kde bola od bývalej vlády podpora nízkych cien – ale už to končí) má Slovensko najdrahší benzín,“ komentujú analytici Dáta bez pátosu v článku zverejnenom na webe magazínu Týždeň.

Medzitýždňové porovnanie cien benzínu v období medzi 23. a 30. októbrom 2023 ukazuje, že toto palivo na Slovensku zdraželo o štyri centy, zatiaľ čo v iných krajinách stredoeurópskeho regiónu išli cenovky nadol, resp. sa držali zhruba na stabilnej úrovni.

Kde sa "stratilo" 10 centov?

Dáta bez pátosu uvádzajú, že za danej trhovej situácie a poklesu globálnych cien by sa dalo očakávať, že „95ka“ sa mala v uplynulých týždňoch cenovo dostať z 1,72 eura za liter na cenu zhruba 1,55 eura. V skutočnosti však bola ku koncu októbra o desať centov vyššia, a to na úrovni 1,65 eura.

Analytici v tomto smere ukazujú prstom aj na Slovnaft, ktorý je najsilnejším hráčom s čerpacími stanicami na našom trhu. Upozorňujú, že v prospech nižších cien u nás hovorí i sadzba DPH. Tá je na Slovensku 20 percent, no napríklad v Česku 21 percent a v Maďarsku dokonca 27 percent.

Zdroj: Dáta bez pátosu – Tyzden.sk / foto: cz.depositphotos.com