Michelin evidentne má v pláne dodávať svoj nový výtvor koncernu General Motors, presnejšie povedané pre novú chystanú generáciu Chevroletu Bolt. Pre CNN Business to v jednom z interview prezradil prezident severoamerického zastúpenia značky Alexis Garcin. „Michelin chce uviesť nový Chevroletu Bolt s bezvzduchovými pneumatikami.“ Okrem toho dodal, že sa tak môže stať v najbližších troch až piatich rokoch. 

Chevrolet poslúžil aj pri testovaní

Bolt prešiel modernizáciou v roku 2021 a tak nie je vylúčené, že nová generácia by mohla prísť okolo roku 2025. To je v tejto chvíli samozrejme len v rovine špekulácii, nakoľko Chevrolet svoje plány s Boltom verejnosti zatiaľ nepredstavil. Výroky Garcina však zďaleka nemusia byť len výstrelmi naslepo. Michelin totiž v roku 2019 využíval pri vývoji týchto pneumatík, ktoré by mimochodom mali niesť označenie Uptis, práve Chevy Bolt. To však nebol jediný model, ktorý bol pri skúškach obutý do týchto netradičných „papučiek“. V roku 2021 totiž pri testovaní poslúžil aj Mini Cooper SE. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Pneumatiky Uptis sú vyrobené z niekoľkých pásov a „špicov“, ktoré sú vyrobené z tenkých, no veľmi pevných skelných vlákien. Práve tie totiž nesú celú hmotnosť vozidla. Aby svoj vynález Michelin ochránil, požiadal až o 50 patentov. Ako už bolo spomenuté, najväčšou výhodou bezvzduchových pneumatík je, že nedostanete defekt. Až zhruba 200 miliónov pneumatík na svete nenaplní svoj určený životný cyklus práve kvôli defektu alebo nadmernému opotrebeniu. Michelin Uptis by mohol byť riešením na tento problém. 

Zdroj: CNN