Najrýchlejšie auto pri jazde vzad 

Nový zápis do Guinnessovej knihy svetových rekordov za najrýchlejšie zvládnutú jednu míľu (1,609 kilometra) na spiatočke si najnovšie vyslúžil aktuálny Chevrolet Corvette, ktorý šoféroval jeho majiteľ Scot Burner. Uvedený úsek zvládol za 1 minútu a 15,18 sekundy, čím predchádzajúci rekord zdolal zhruba o 22 sekúnd. 

Scot vedel, že dokáže pokoriť doteraz platný rekord, pretože lepšie časy zajazdil už i neoficiálne. Rozhodol sa preto uskutočniť oficiálny pokus a získať zápis do Guinnessovej knihy rekordov.“ uvádza webová stránka encyklopédie. 

Celý proces však nebol taký jednoduchý, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Scot vo videu nižšie hovorí, že svoju žiadosť podal už v septembri 2020. Kladná odpoveď však prišla až zhruba o mesiac neskôr, ale s istými podmienkami. Prvou bol prieskum trate, aby sa uistili, že cesta je buď 100-percentne rovná alebo mierne do kopca. Scot preto musel zaplatiť profesionálneho zememerača, ktorý to potvrdil. Následne musel nájsť profesionálneho časomerača s časomierou s presnosťou na tisíciny sekundy. Ďalšou požiadavkou bola aj prítomnosť profesionálneho fotografa a Scot musel zaplatiť aj prevádzkovateľom trate v Národnom múzeu Corvette Motorsport Park. 

Scot Burner po dosiahnutí svetového rekordu. 

Pri prvom pokuse sa chcel Scot hlavne uistiť, že prekoná starý rekord aj bez toho, aby svoje auto hnal na hranicu jeho možností. To sa mu podarilo, dosiahol čas 1:24 minúty. V druhej jazde poriadne šliapol na plyn a ručička otáčkomera bola prakticky neustále na obmedzovači. Auto sa však pri jazde na spiatočku nedokázalo poriadne chladiť a z auta sa začalo dymiť.

Vodič však svoj pokus zvládol a čas vylepšil na konečných 1:15,18 minúty, čo predstavuje priemernú rýchlosť 76,6 km/h. Maximálne dosiahol až 87 kilometrov za hodinu. Jeho Corvetta pritom nemala žiadne úpravy, bola v sériovom stave. Vcelku impozantný údaj, aj keď pre bežného vodiča viacmenej asi irelevantný.