Nestáva sa veľmi často, aby mali automobilky tak veľa noviniek, že ich predstavujú naraz vo dvojiciach, v jednom termíne. Preto keď Škoda naraz oznámila nové generácie modelov Kodiaq a Superb, vyzeralo to najskôr len ako snaha niečo ušetriť. Teraz je ale zrejmé, že Česi majú aktuálnych noviniek skutočne o dosť viac.

K dvojici úplne nových modelov sa totiž aktuálne pridáva dvojka po medzigeneračnej modernizácii – hatchback Scala, predávaný na domácom trhu od apríla 2019 a crossover Kamiq, ktorý sa k prvým zákazníkom dostal na jeseň toho istého roka.

Práve podobný termín uvedenia pôvodných modelov na trh je tým hlavným dôvodom, prečo Škoda pracovala na modernizáciách oboch áut súčasne a súčasne ich po facelifte aj predstaví.

Ten budúci čas je samozrejme správne, naživo vám obe novinky ešte ukázať nemôžeme. Nebudete však musieť čakať dlho. Premiéra Scaly i Kamiqa modelového roka 2024 prebehne vo svetovej premiére už 1. augusta.

Len pre úplnosť dodávame, že obe vozidlá sú postavené na rovnakých technických základoch, teda koncernovej modulárnej platforme MQB A0 a je preto dosť možné, že modifikácie na nich prebiehali súčasne a v súčinnosti.

Niečo také by mohlo platiť minimálne pre svetelnú techniku, ktorá bude podľa zverejnených oficiálnych ilustrácií prepracovaná v tradičnom duchu faceliftu, inak nám toho ale Škoda veľa neprezradila. V tlačovej správe nájdete okrem iného len zmienku o „štíhlejších predných svetlách Scaly“, upravených nárazníkoch a vylepšených zadných svetlách.

A niečo podobné platí tiež pre Kamiq. Crossover dostal „zúžené horné segmenty delených predných svetiel“ a dizajnéri tiež zväčšili masku chladiča a postavili ju viac vzpriamene. Zvyšok je popisovaný viac-menej v rovnakom duchu, jednoduchšie ale bude pozrieť sa pozorne na obrázky automobilky, ako by sme vám ich mali popisovať.

Aby sme mali možnosť pozrieť sa aj na technologické inovácie, budeme si musieť počkať na premiéru, Škoda v každom prípade tvrdí, že v oboch autách po novom uvidíme výbavu, ktorú doteraz montovala len do väčších a luxusnejších modelov.

zdroj: Škoda