Pre približne 10 tisíc elektromobilov, jazdiacich v súčasnosti po slovenských cestách, bolo ku koncu roka k dispozícii 1808 nabíjacích konektorov na 740 lokalitách s celkovým inštalovaným výkonom 82 082 kW.

Experti očakávajú silný nárast počtu dostupných lokalít a nabíjacích staníc v roku 2024, kedy budú do prevádzky uvedené stovky nabíjačiek vybudovaných z dvoch výziev Plánu obnovy a odolnosti zameraných na firmy a samosprávy. A to už je zmena, ktorú si aspoň letmo na uliciach všimne zrejme každý - aj keď možno elektromobil nevlastníte.

„Pri pohľade na medziročné porovnania je povzbudivé, že najväčší nárast evidujeme pri tých najvýkonnejších nabíjačkách – počet konektorov s výkonom nad 300 kW sa od minulého roka viac ako strojnásobil,“ konštatuje Patrik Križanský, riaditeľ SEVA.

Dôležité je rýchle nabíjanie elektromobilov na diaľniciach

Podobne pozitívne sú aj prírastky v počte konektorov s výkonom nad 150 kW, ktoré zaznamenali nárast o 73 percent. Medziročný nárast v celkovom počte dostupných verejných konektorov predstavuje 22 % a v počte lokalít 18 %. Sumárne informácie, ktoré na štvrťročnej báze zverejňuje SEVA, zachytávajú len počty verejných nabíjacích staníc.

„Čo sa týka verejných nabíjacích staníc, očakávame v roku 2024 intenzívnejší rast. Dúfame, že sa podarí spustiť reálnu prípravu vysokorýchlostných nabíjacích „hubov“, ktoré sme sa zaviazali postaviť popri diaľniciach. Okrem toho sú spustené dve schémy z Plánu obnovy a odolnosti pre samosprávy a pre právnické osoby, do ktorých prišli desiatky žiadostí a dá sa očakávať, že celá alokovaná čiastka bude bez problémov vyčerpaná,“ hodnotí vyhliadky trhu Patrik Križanský zo SEVA.

Podpora elektromobility na Slovensku je vo všeobecnosti skôr podpriemerná, keď sa pozrieme na trhy západnej Európy. Vyvažujú ju nateraz aspoň opatrenia ako dotácie na nabíjačky.

Zdroj: SEVA / foto: cz.depositphotos.com