Najpredávanejšie je kombi

Z troch karosárskych prevedení modelu i30 je dlhodobo najpredávanejšie kombi. V tomto roku sa na predajoch podieľa až 54 %, Slovenskí zákazníci v 40 % prípadov siahajú po univerzálnom hatchbacku, dizajnovo atraktívny fastback si „uchmatol“ 6 % predajov.

Úspech benzínovej atmosféry

Veľký úspech na slovenskom trhu zaznamenáva od uvedenia motorizácia 1,5 DPi. Tento 4-valcový benzínový atmosférický agregát s výkonom 81 kW (110 k) pradie pod kapotou až u 57 % všetkých v tomto roku predaných i30-tok. V prípade karosárskej verzie hatchback má na predajoch podiel až 72 %. Druhou najpredávanejšou motorizáciou je s podielom 36 % benzínový turbo motor 1,5 T-GDi s mild hybridnou technológiou, ktorý poskytuje výkon 117 kW (159 k). Zvyšné motorizácie tvoria benzínový 1,0 T-GDi (4%) a naftový 1,6 CRDi (3 %), ktorého výroba však bola ukončená ešte v septembri roku 2021. 

Vo výbavách dominuje „Familka“

Zaujímavý je aj pohľad na stupeň výbavy, ktorý u slovenských zákazníkov i30 boduje. Absolútne najpredávanejší je výbavový stupeň Family. Táto stredne vysoká výbava poskytuje výborný pomer medzi cenou a poskytovanou hodnotou a tak nečudo, že tento rok si ju vybralo až 73 % majiteľov i30. V kombi verzii má dokonca podiel až 81 %. V nižších výbavách Classic a Comfort sa doteraz predalo 15% vozidiel i30, na druhej strane - 7 % podiel má športovo ladená výbava N Line, resp. N Line+, v ktorá je mimoriadne obľúbená pri i30 fastback, kde je ňou vybavené každé druhé predané auto. 

Víťazí manuálna prevodovka

Vzhľadom na preferované výbavové stupne nie je prekvapujúce, že až 85 % všetkých predaných i30-tok v tomto roku bolo vybavených 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. 7-stupňový DCT, resp. 8-stupňový N DCT automat má podiel 15 %, ale v prípade verzie fastback sa práve preň rozhodla až tretina majiteľov.

Farba nie len biela

Najčastejšie sa i30 predávala v bielej farbe Polar White (16 %), ktorá už v nie je v ponuke. Dvojciferný podiel a vysokú obľubu majú aj bronzová Silky Bronze (14 %), ktorá víťazí u majiteľov i30 kombi, tmavosivá Dark Knight (12 %) a červená Engine Red (11 %). Vo výkonných N-modeloch je najpopulárnejšou exteriérovou farbou sivá Shadow Grey, ktorá tento rok predstihla aj charakteristickú N-kovú modrú Performance Blue.

Top konfigurácie roka

Najčastejšie kupované konfigurácie Hyundai i30 k 31.10.2022:
i30 Hatchback, 1,5 DPi, 6-st. manuál, výbava Family, farba Polar White
i30 Kombi, 1,5 DPi, 6-st. manuál, výbava Family, farba Silky Bronze

zdroj: Hyundai Slovensko