Rozšírené dotácie na jazdenky

Odborník na dopravu navrhuje zavedenie dotácií na kúpu elektrických áut na Slovensku. Ako však dodáva, finančný príspevok by sa mal týkať aj použitých áut z druhej ruky, ktoré sa rozhodne majiteľ predať. Takýmto spôsobom by sa vraj dalo ku kúpe elektrického auta motivovať aj rôzne skupiny obyvateľov, ktoré si dnes auto na elektrický pohon príliš nekúpia - napríklad mladí motoristi s obmedzeným rozpočtom siahajúci často po jazdenom aute.

"Aj pre trh ojazdených vozidiel treba nastaviť dotačné schémy. Nemusia sa rozdávať iba na nákup nového elektromobilu. Dotáciami je teoreticky možné podporovať aj sekundárny trh," popisuje Ján Horváth, expert zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Prečo sa však k téme vyjadruje práve človek, ktorý zástupuje inštitúciu zameranú na počasie? Ak ste sa aj vy nad tým pozastavili, vedzte, že SHMÚ sa venuje i témam dopravy a konkrétne emisiám či biopalivám. Za týmto účelom vznikol v organizácii aj samostatný odbor. Ján Horváth sa tak venuje v SHMÚ témam transformácie dopravy.

Zdroj: Denník N