Chcete krajší dôkaz o zložitosti a previazanosti dnešného sveta? Dobre, vypadávajúca výroba automobilov kvôli chýbajúcim polovodičom z Ázie, vojne na Ukrajine, globálnej pandémii... to sú určite tiež dôvody, ktoré problémy globalizácie odkrývajú v plnej nahote. Aby sme ale neodbiehali ďaleko, ostaňme pri Forde.

Ten aktuálne rieši problém s nedostatkom komponentov pozoruhodným spôsobom. Firma priznala, že musí kvôli ruskej agresii proti nášmu východnému susedovi montovať do modernizovaného Fordu Focus len menšiu 8-palcovú dotykovú obrazovku. V najvyššej výbave by pritom malo byť najnovšie rozhranie Sync 4 spárované s 13,2-palcovou obrazovkou, k nej ale automobilke chýbajú súčiastky.

Ford sa za tento problém zákazníkom pred pár dňami ospravedlnil, tých problémov má ale zjavne viac. Ako dokazuje nedávno zverejnené video na sociálnej sieti TikTok a následne zdieľané aj na ďalších podobných platformách, nový elektrický Mustang Mach-E, respektíve jeho elektronika ponúka regeneráciu DPF, teda dieselového časticového filtra.

Stačí si otvoriť menu, nájsť položku „Auto Regeneration“, teda automatická regenerácia, otvoriť ju a na obrazovke si prečítate hlášku „Umožňuje automatickú regeneráciu naftového časticového filtra, ak sú splnené podmienky“.



Svet sa nezrúti, ale...

Prísne vzaté, je to správne. Podmienky vážne splnené neboli. V každom prípade aj bez zbytočného nafukovania tejto drobnej programátorskej chyby je zjavné, že toto oznámenie je v elektromobile prebytočné.

Áno, uznávame, stane sa a svet sa nezrúti. Napriek tomu si ale menšie rypnutie neodpustíme. Spomeniete si na podobné excesy v starých autách? Našli ste niekedy z výroby otáčkomer naftového modelu namontovaný v benzínovej verzii? Alebo zamenené nálepky „diesel“ a „95/98“ na viečku nádrže? Nám sa to nestalo a máme preto pochybnosti, či je normálne, aby sa niečo podobné malo diať v nových autách. Vyššie uvedený problém samozrejme potvrdilo viac majiteľov.

zdroj: TikTok, Twitter